15 Μαρτίου 2013

Η οικονομική ηγεμονία ανήκει ήδη στην Κίνα

Πηγή: RT

Σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητης ομάδας  αναλυτών, από το 2011 οι Κινέζικες εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 20 δις δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο των ταμειακών ροών της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η τάση αυτή καταγράφεται εν μέσω των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου στο  ζήτημα της ασφάλειας  στον κυβερνοχώρο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Ομπάμα  ξεκίνησε αντιπαράθεση με την Κίνα για τις υποτιθέμενες επιθέσεις της ασιατικής χώρας στον κυβερνοχώρο.


Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας  Gregorio López Sanz  χαρακτηρίζει την τρέχουσα οικονομική υπεροχή της Κίνας, βαρύ πλήγμα στην ηγεμονία των ΗΠΑ. Σημειώνει ότι η Κίνα συσσωρεύει αστρονομικά ποσά συναλλάγματος και η Ευρώπη λόγω της κρίσης παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για την Κινέζικη οικονομία, ειδικά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια και η χρηματοδότηση.  

Προφανώς λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση στον τομέα της γεοπολιτικής οι ΗΠΑ είναι ο βασικός εχθρός με οικονομικούς και όρους ηγεμονίας.

Σύμφωνα με López Sanz, σε αυτήν την «παρτίδα σκάκι» η Κίνα προωθεί τη θέση της τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η διαρκής και απρόσκοπτη αμερικάνικη ηγεμονία που μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου  φάνταζε αδιαμφισβήτητη, έχει τελειώσει.

Είναι πια προφανές ότι ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο που οι διάφορες οικονομικές και  πολιτικές περιοχές του πλανήτη παίζουν τον ρόλο τους.

Εξ αυτού προκύπτει ότι η Κίνα είναι σήμερα ο αληθινός οικονομικός γίγαντας που επιβάλει τους όρους του σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Συνεπώς, αν και η στρατιωτική ηγεμονία βρίσκεται ακόμα στα χέρια των ΗΠΑ, χωρίς καμιά αμφιβολία, η οικονομική βρίσκεται στα χέρια της Κίνας η οποία έχει πια μια εντυπωσιακή διείσδυση σε κάθε ήπειρο.

Και αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή.