14 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: "Απάντηση στην παράνομη ΔΕΗ η επανασύνδεση"

 Συνέντευξη του Ηρακλή Γκότση στο aftodioikisi.gr
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας ήταν από τους πρώτους που δήλωσαν «Δεν πληρώνω» το χαράτσι της ΔΕΗ. Ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα από πλευράς ανταπόκρισης δημοτών.
Μέχρι σήμερα έχουμε μαζέψει περίπου 800 αιτήσεις δημοτών που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι και ετοιμαζόμαστε εντός της εβδομάδας να καταθέσουμε ομαδικές προσφυγές. Και, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι οι άποροι, ευπαθείς ομάδες κτλ., θα καταθέσουμε και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να εμποδιστεί η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα.
Και ποιος θα πληρώσει αυτά τα έξοδα, κ. δήμαρχε;
Τα έξοδα που αναλογούν στο δήμο είναι πάρα πολύ λίγα. Για αυτό θα αποφασίσουμε, εξάλλου, απόψε και στο δημοτικό συμβούλιο... Οι αγωγές και οι προσφυγές θα γίνουν από εθελοντές δικηγόρους και η παράδοση των όποιων εξώδικων από δικαστικούς επιμελητές οι οποίοι με έγγραφό τους μας έχουν κοινοποιήσει πως θα το κάνουν δωρεάν.
Και αν η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα, τελικά;
Θα το επανασυνδέσουμε.
Μα δεν είναι παράνομο;
Ναι, αλλά και αυτό που κάνει η ΔΕΗ είναι παράνομο. Και η ΔΕΗ είναι παράνομη. Δεν μπορεί να εισπράττει μια ιδιωτική επιχείρηση χρήματα, φόρους του κράτους.
Θα μπορούσε κανείς να πει: «Ε, αφού το κάνουμε για το χαράτσι στη ΔΕΗ, ας προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και για τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων». Τι απαντάτε;
Δεν είναι το ίδιο. Τα ανταποδοτικά τέλη είναι κάτι που πληρώνει ο πολίτης για τις -καλές ή κακές- υπηρεσίες του δήμου, π.χ., φωτισμός, σκουπίδια κτλ. Το χαράτσι είναι φόρος και το ονόμασαν «τέλος» για να μπορούν να το βάλουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ.