11 Οκτωβρίου 2011

Todo tiene su precio…Y Grecia también


(όλα έχουν την τιμή τους, και η Ελλάδα επίσης...)

Όλα και όλοι έχουν μια τιμή. Βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι όλα και όλοι πουλιούνται. Καθώς η Ελλάδα κρέμεται από τα μπαλάκια πνίγεται από τις γραβάτες και τα λάπτοπ των Τροϊκανών καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάτσεις να γράψεις για Αμέρικα Λατίνα. Ιδίως από τη στιγμή που η χώρα έχει γίνει εδώ και μήνες βαρβάτο θέμα ακόμα και εκεί κάτω.
Ευτυχώς όμως είχε την τιμή κάποιοι εξαιρετικοί αρτίστες να ασχοληθούν μαζί της. Όπως ο Vicman του Pluma Y Fusil και ο γνωστός Carlos Latuff. H πλέον γνωστή καρικατούρα του σπουδαίου Carlos Latuff για την Ελλάδα είναι αυτή με τον Jorge Papandreou να σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι του Έλληνα, αλλά έχω την εντύπωση ότι η αλήθεια αποτυπώνεται ακόμα καλύτερα πάνω αριστερά. 
O Vicman του Pluma y Fusilφρικαρισμένος προφανώς με αυτά που ακούει για την Grecia, ανέβασε την τελευταία βδομάδα όχι ένα, αλλά δύο σκιτσάκια. Στο πρώτο, αριστερά, έχει ως υπότιτλο “Για το Δ.Ν.Τ. κάθε πράγμα έχει την τιμή του” εννοώντας ακόμα και την Ακρόπολη (καλά αυτή δεν βυθίστηκε?).
Στο δεύτερο δεξιά βλέπουμε την κατάσταση μας (χτες) σήμερα (αύριο και πάντα). Ως υποσημείωση ο Vicman έχει το “πρώτη ευρω-πτώχευση”.
Σε λίγο καιρό τον κόβω να φτιάχνει αντίστοιχο και για την πτώχευση ψυχών.
Επί της ευκαιρίας, ας δούμε και τον  Ανδαλουσιάνο Juan Ramon Mora να ρίχνει την Grecia στο γκρεμό που κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι αργά ή γρήγορα θα πέσουν όλες οι χώρες του euro. Ο Mora παρομοιάζει τελείως καταστροφική μια έξοδο από την ευρωζώνη, με καπνούς και φωτιές.
Tέλος, ο γνωστός Κουβανός Àlex Falcó (την άνοιξη είχε γίνει και μια έκθεση στην Ελλάδα για πάρτη του), παίζει με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.