6 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΑΤΟΥΛΗ

Δ. Α. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ *
Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που στο Δ. Σ. Αμαρουσίου (24 – 5 – 2011) συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΝΠΔΔ «Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αμαρουσίου» και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Προέδρου του και Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κου Κάββαλου Ν. να μας πείσει ότι όλα «βαίνουν καλώς», είδαμε δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς να κλείνουν και να αποπέμπονται όλα σχεδόν τα βρέφη από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αμαρουσίου, ώστε να μπορέσουν αυτοί να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση όσων νηπίων απέμειναν με μειωμένο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι.

Δε θα επανέλθουμε στις ήδη διατυπωμένες θέσεις μας για τη λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Αμαρουσίου, οι οποίες γράφτηκαν και δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες, σε άρθρο με τον τίτλο: «ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ….ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» (το οποίο παραθέτουμε στο τέλος της παρούσας ανακοίνωσης), θέλουμε όμως να σχολιάσουμε για άλλη μια φορά την υποκρισία και το ψέμα της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου και του Δήμαρχου κου Πατούλη, ο οποίος ανερυθρίαστα δήλωνε στη συνεδρίαση του Δ. Σ. της 24ης Μαΐου 2011 ότι: « ….ξεκαθαρίζουμε λοιπόν, οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργούν, η ποιότητα συνεχίζεται, ……και εδώ θα είμαστε που ξανά θα το δούμε το θέμα βάση του καινούριου σχεδιασμού που πάντα θα κρατάει την ποιότητα και την εξυπηρέτηση των πολιτών» (πρακτικά 17ης συνεδρίασης Δ. Σ. Αμαρουσίου της 24 – 5 – 2011).
Αναρωτιόμαστε πώς προτάσσεται η ποιότητα και η εξυπηρέτηση των πολιτών – δημοτών του Αμαρουσίου από τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς, όταν φέτος εκατοντάδες βρέφη και νήπια έμειναν εκτός των Δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών αναζητώντας ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, όταν δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί έκλεισαν, όταν το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών μειώθηκε, όταν τα τροφεία αντί να μειωθούν παρέμειναν στα ίδια υψηλά επίπεδα ή και αυξήθηκαν, ενώ ο προϋπολογισμός του Ν. Π. Δ. Δ. «Παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αμρουσίου» παρουσίασε περίσσευμα πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ το 2010 ;
Αυτή την ποιότητα και την εξυπηρέτηση, από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αμαρουσίου, την πληρώνουν πολύ ακριβά όσοι από τους Δημότες – κατοίκους της πόλης μας τη χρησιμοποιούν για τα παιδιά τους και υπάρχουν και αρκετοί ακόμα που δεν τους δίνεται ούτε η δυνατότητα αυτή.
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ Κε ΔΗΜΑΡΧΕ και ΚΥΡΙΟΙ/ -ΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ….ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Στη συνεδρίαση του Δ. Σ. Αμαρουσίου της 24 – 5 – 2011 συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός εσόδων – δαπανών των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών Αμαρουσίου.
Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, ύψους 4. 158. 567,18 ευρώ, αποτελεί την απόδειξη των προσπαθειών της Δημοτικής αρχής για την ένταξη και εναρμόνιση της παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου στα πλαίσια της  Καλλικρατικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης & ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών παροχών και στη λογική της επιβολής ανταποδοτικών τελών για τους δημότες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.
Μάλιστα το μοντέλο αυτό, που υπερασπίζεται η Δημοτική Αρχή και ψήφισε, μέσω του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, είναι τόσο «επιτυχημένο», ώστε παρουσιάζει και κέρδη, αφού για να φοιτήσει ένα παιδί στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Αμαρουσίου πρέπει να πληρώνουν οι γονείς του 160 ευρώ το μήνα.
Το παράλογο και αντιλαϊκό όμως σχετικά με την πολιτική αυτή, που ακολουθείται από την κυβέρνηση και από τη Δημοτική Αρχή βρίσκεται στο γεγονός ότι τα χρήματα των κερδών αυτών «απαγορεύεται» να χρησιμοποιηθούν για να ασκηθεί συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική από τη διοίκηση των παιδικών σταθμών και του Δήμου με στόχο τη μείωση – κατάργηση των τροφείων που καταβάλουν οι γονείς – δημότες, χρήστες των υπηρεσιών των Δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών, ή ακόμα για να γίνουν  οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανεβάζοντας έτσι την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το πρόσχημα είναι πάντα ο Καλλικράτης και η πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τις προσλήψεις, όμως η κατάσταση στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Αμαρουσίου βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, αναφορικά με τον αριθμό των εργαζόμενων σ’ αυτούς.
Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης οι 183 εργαζόμενοι/-ες στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι ανταποκρίνονται με φιλότιμες και ηρωικές προσπάθειες στην εξυπηρέτηση 850 βρεφών και νηπίων, δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης για εγγραφές βρεφών και νηπίων στους αντίστοιχους σταθμούς του Δήμου, αφού αναμένεται η παραπέρα μείωση του προσωπικού, μετά από τη λήξη και μη ανανέωση των συμβάσεων 50 περίπου εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέχρι το τέλος του έτους στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου.
Η έλλειψη προσωπικού αφήνει ακάλυπτες πολλές οικογένειες της πόλης μας, οι οποίες οδηγούνται στη λύση της χρήσης ιδιωτικών παιδικών σταθμών καταβάλλοντας ακόμα μεγαλύτερα ποσά για μηνιαία τροφεία, ενώ από την άλλη η Δημοτική Αρχή καταβάλλει εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες «δημοσίων σχέσεων» από τον προϋπολογισμό του Δήμου, αγνοώντας τις κοινωνικές ανάγκες των Δημοτών – εργαζόμενων κατοίκων της πόλης.
Από την άλλη πλευρά η παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου στο ζήτημα της δωρεάν παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στους Δημότες – κατοίκους της πόλης είναι καθοριστική και στον τομέα των Βρεφονηπιακών σταθμών.
Η δική μας πρόταση, για εξυπηρέτηση όλων των αιτήσεων των Δημοτών – κατοίκων της πόλης μας που ζητούν την εγγραφή των παιδιών τους στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς, προσλήψεις προσωπικού σε αριθμό ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες και την ποιότητα που χρειάζεται να έχει η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και κατάργηση των τροφείων για όλους τους Δημότες, δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Αντίθετα η αποθέωση της λογικής της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου από τη Δημοτική αρχή, οδηγεί μοιραία στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των Βρεφονηπιακών σταθμών. Η αξιοποίηση των προγραμμάτων της Ε. Ε. ( μέσω ΕΣΠΑ) αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα διαφοροποίησης – κατηγοριοποίησης των Δημοτών και μη, οι οποίοι κάνουν χρήση των παροχών των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, εδραιώνοντας την αποδοχή της λογικής της ανταποδοτικότητας σχετικά με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τους Δήμους.  Άλλωστε ανάλογες πολιτικές είδαμε να υιοθετούνται από τη Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου και σε ανάλογους χώρους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών (επιβολή εισιτηρίου στη Δημοτική Συγκοινωνία – συρρίκνωσή της, με στόχο την ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα πάντα με την Καλλικρατική πολιτική που ακολουθείται για τους Ο. Τ. Α.).
Ο προϋπολογισμός εσόδων – δαπανών των Βρεφονηπιακών σταθμών Αμαρουσίου που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή καταψηφίστηκε από εμάς, θεωρώντας ότι είναι άλλος ένας άδικος και αντιλαϊκός προϋπολογισμός που πλήττει τη λαϊκή – εργατική οικογένεια, στα πλαίσια των ρυθμίσεων του Καλλικράτη και του μνημονίου.
Διεκδικούμε την πλήρη και δωρεάν φοίτηση όλων των βρεφών – νηπίων των Δημοτών – κατοίκων της πόλης μας, τα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (αίτημα το οποίο θα έπρεπε να ικανοποιηθεί άμεσα στις συνθήκες εξανδραποδισμού των εργαζομένων που ακολουθούνται από την κυβέρνηση της τρόικας ΔΝΤ – ΕΕ – ΕΚΤ, απογειώνοντας την ανεργία και την ανέχεια για τις λαϊκές οικογένειες).
Δημόσιοι & δωρεάν Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά.
Μονιμοποίηση του προσωπικού των Δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών (με μια ενιαία σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας σύμφωνα με τις συλλογικές εργασιακές συμβάσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ). Να μην απομακρυνθεί κανένας /καμιά συμβασιούχος εργαζόμενος/-η μετά από τη λήξη της σύμβασής του/της από τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις εγγραφών βρεφών και νηπίων σ’ αυτούς.
Εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων για την τήρηση της αναλογίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στις προσλήψεις και τη στελέχωση των Βρεφονηπιακών σταθμών.
Ποιοτικός έλεγχος και αναβάθμιση του φαγητού που χορηγείται στα βρέφη και νήπια.
Έλεγχος και αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των Βρεφονηπιακών σταθμών.
Όχι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών παροχών που παρέχουν οι Δήμοι στους Δημότες, μέσω της Καλλικρατικής – μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση και τις Δημοτικές Αρχές.
Τα κέρδη δεν μπορεί να μπαίνουν πάνω από τις ανθρώπινες – λαϊκές ανάγκες.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν πράξη όταν όλοι εμείς με τη στάση μας και τους αγώνες μας τα επιβάλλουμε.
Καιρός ν’ αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
* Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος στο Δ. Σ. Αμαρουσίου της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ