12 Ιουλίου 2011

με άλλα λόγια, " Οργανισμός Εργασίας Δήμου Αμαρουσίου" στην εποχή του μνημονίου

Τα Μνημόνια συνεργασίας Δήμου με αστικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις 
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε την σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και δύο (2) αστικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων: την «Όμορφη Ελλάδα είναι η καθαρή Ελλάδα» και την «Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ)». Το μνημόνιο προβλέπει σύμπραξη των ανωτέρω οργανώσεων και του Δήμου στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» που αφορά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στις ανωτέρω οργανώσεις, μέσω της πρόσληψης ατόμων για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα: π.χ. έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων και αθλητικών υποδομών, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας, αποκατάσταση και βελτίωση αστικού περιβάλλοντος, δημιουργική απασχόληση παιδιών προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες και άλλα.


Την ίδια στιγμή που οι συμβασιούχοι – όμηροι πολλών χρόνων εργαζόμενοι στους Δήμους, οδηγούνται στην ανεργία, αποψιλώνονται οι Δημοτικές υπηρεσίες και συρρικνώνονται οι κοινωνικές παροχές (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτική συγκοινωνία, καθαριότητα), ανοίγει μια «πίσω πόρτα», για νέους «διορισμούς» από τις φαύλες διοικήσεις των Δήμων μέσω των «αστικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων».Κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να βρει τη θετική πλευρά, στα ανωτέρω μνημόνια συνεργασίας, στην μερική αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων π.χ. στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης.Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια προσωρινή, μερική ανακούφιση των γονέων των βρεφών και νηπίων που δεν θα φοιτήσουν στους Δημοτικούς σταθμούς την ερχόμενη χρονιά, αν αξιοποιούνταν στην λειτουργία όλων των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών της πόλης. 

Προαπαιτούμενο όμως θα αποτελούσε η πλήρης διαφάνεια και αξιοκρατία στις προσλήψεις, από διαπαραταξιακή επιτροπή και όχι αποκλειστικά από συνεργάτες του Δημάρχου.Όμως η διοίκηση του Δήμου, ακόμα και σήμερα αρνείται τη διαφάνεια, από τα οικονομικά του Δήμου, έως τις αποσιωπημένες προσλήψεις και κάθε είδους δαπάνες. Αρνείται να κατονομάσει τους μεγάλους οφειλέτες του Δήμου και να απαιτήσει τις οφειλές αυτές.Αρνείται την πλήρη ενημέρωση της αντιπολίτευσης αλλά και όλης της κοινωνίας για τον αριθμό των εργαζομένων του Δήμου, των δημοτικών επιχειρήσεων και του Οργανισμού Εργασίας, όπως και για το είδος των εργασιακών σχέσεων με τις οποίες εργάζονται, παρά τα συνεχή αιτήματα της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ».Επομένως, η πολύ πρόσφατη εμπειρία μας, μας οδηγεί στην άποψη, πως η δημοτική αρχή δε συμμερίζεται την ανάγκη του κόσμου για διαφάνεια. 

Δεν έχει καταλάβει πως η κατάσταση της χώρας μας και του Δήμου επιβάλει τη μέγιστη διαφάνεια και αξιοκρατία. Στη δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» δεν μπορούμε να αποδεχθούμε πως την ίδια ώρα που συμβασιούχοι απολύθηκαν ως «υπεράριθμοι» και κλείνουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, θα ξαναδούμε σκηνές βγαλμένες από το παρελθόν με άνεργους συμπολίτες μας που θα συνωστίζονται στους προθαλάμους των γραφείων του Δημάρχου και των αντιδημάρχων, για μια θέση εργασίας πέντε (5) μηνών ανά έτος με θολές εργασιακές σχέσεις και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της με τα προγράμματα αυτά και καλεί τους νέους και τις νέες της πόλης μας, με αξιοπρέπεια, να απαιτήσουν, μόνιμες σχέσεις εργασίας στους Δήμους, χωρίς μεσάζοντες, με αξιοκρατικά, διαφανή κριτήρια. Κανένας δεν έχει να φοβηθεί από την αντικειμενική κρίση των προσόντων του. Κανένας δεν θα μείνει μόνος του να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.Υ.Γ. Ερωτηματικό αποτελούν τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή αυτών των συγκεκριμένων «μη κερδοσκοπικών οργανώσεων» και όχι κάποιων άλλων, από τη δημοτική αρχή. Επίσης ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι, οι άνθρωποι που διοικούν αυτές τις δύο «αστικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις», με τις οποίες επέλεξε να συνεργαστεί η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου. Ψάχνοντας βρήκαμε πως αντιπρόεδρος του «Κ.Ε.Α.Ν.» είναι η κυρία Μανταλένα Καϊλή, αδελφή της βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρίας Εύας Καϊλή.

Μαρούσι 11.07.2011