27 Ιουνίου 2011

48ωρη (28-29/6) ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


Στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Παραλύει αύριο και μεθαύριο η χώρα εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που οργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, οι οποίες δίνουν τον τελευταίο αγώνα τους κατά του Μνημονίου. Ωστόσο, η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στις διαδηλώσεις των εργαζόμενων, καθώς και στην περικύκλωση της Βουλής από χιλιάδες «αγανακτισμένους» πολίτες.
 Η Αστυνομία βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς ο φόβος επεισοδίων είναι μεγάλος τις ημέρες που στη Βουλή θα ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος.Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε ολοήμερο αποκλεισμό της Βουλής με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το πρωί και το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, καθώς και συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία για τη Βουλή. Πορείες και για τις δύο ημέρες έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ.

48ωρες απεργίες έχουν ανακοινώσει -παρά τις εκκλήσεις για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στις διαδηλώσεις- τα σωματεία των εργαζομένων στα μπλε λεωφορεία της ΕΘΕΛ (με εξαίρεση την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων στους αγώνες Special Olympics), στα τρόλει του ΗΛΠΑΠ, στον ΗΣΑΠ και το Τραμ.
Έτσι κανένα από τα παραπάνω μέσα των αστικών συγκοινωνιών δεν θα κινηθεί το 48ωρο από την έναρξη της βάρδιας της Τρίτης 28 Ιουνίου έως τη λήξη της βάρδιας την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011.
Οι εργαζόμενοι στο Μετρό αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την Τρίτη 28 Ιουνίου, ενώ θεώρησαν ότι πρέπει να στηρίξουν μόνο την απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης στις 19:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα κινήσουν τους συρμούς από τις 4 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός της πρωινής (11:00) συγκέντρωσης της Τρίτης στο Πεδίον του Άρεως, αναμένεται πλήθος κόσμου να συρρεύσει καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου μπροστά στη Βουλη όπου θα συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Με βάση αυτό, τα σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, φέρονται να εκτελούν διατεταγμένη, κυβερνητική, υπηρεσία.
Ακόμη, τα τραίνα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι τόσο την Τρίτη 28, όσο και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συμμετέχει στη 48ωρη γενική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Να σημειωθεί ότι δεν θα κινηθούν οι συρμοί της γραμμής 3 του Μετρό, από το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο, καθώς το τμήμα ανήκει στο δίκτυο του ΟΣΕ.
Προβλήματα και στα δρομολόγια της ακτοπλοΐας, αφού 48ωρες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011, οι ΠΕΜΕΝ – Στέφενσων (μηχανικοί) και ΠΕΗΗΕΝ (ηλεκτρολόγοι – ηλεκτρονικοί), ενώ 24ωρη απεργία για την Τρίτη 28 Ιουνίου έχει ανακοινώσει η ΠΕΝΕΝ. Πάντως η ΠΝΟ δεν συμμετέχει στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
Προβλήματα αναμένονται και στις πτήσεις με ματαιώσεις και αλλαγές στην ώρα αναχώρησης, αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με 4ωρες στάσεις εργασίας, την Τρίτη και την Τετάρτη, από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Η ΟΣΥΠΑ ανακοίνωσε επίσης στάσεις εργασίας τις ίδιες μέρες 07:00-12:00 και 18:00-22:00.
Στο χώρο της υγείας, συμμετοχή με 48ωρες κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Έτσι με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας.
Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία έχει ανακοινώσει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ.
Στάσεις εργασίας στα ΜΜΕ
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ και ΠΟΕΠΤΥΜ, αποφασίστηκαν στάσεις εργασίας τόσο την Τρίτη 28 όσο και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα, όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων στα Μ.Μ.Ε., την Ε.Ρ.Τ., το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη ΓΓΕ, το Ελληνικό Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ειδησεογραφικά site.