14 Απριλίου 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD: "Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες"

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Μια πραγματικά καταπληκτική ταινία του 2004, του φοβερού Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου! Όπως και η ταινία Το Πείραμα! Τα «σπάει», τα «δίνει» και τα λέει όλα! Όποιος δεν την έχει δει, δεν έχει δει τίποτε αυτή τη δεκαετία! Μου το είχαν πει ότι είναι πολύ καλή ταινία, αλλά αυτό που είδα ξεπερνούσε τις προσδοκίες μου! Είναι η καλύτερη ταινία της δεκαετίας!

Υπόθεση. 



Ο Γιαν και ο Πέτερ είναι δυο νεαροί φίλοι που ζουν στο Βερολίνο. Όντας γεμάτοι επαναστατικές ιδέες και έναν ρομαντικό ουμανισμό, προσπαθούν να δείξουν την αντίθεσή τους στην κυριαρχία της πλουτοκρατίας με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, τα βράδια μπαίνουν σε βίλες πλουσίων, αλλάζουν τη θέση των επίπλων κι αφήνουν πίσω σημειώματα του τύπου: «οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες» ή «έχετε πολλά λεφτά», υπογράφοντας ως «Οι Εκπαιδευτές». Η φίλη του Πέτερ, Γιουλ, αγνοεί τις νυχτερινές δραστηριότητές τους, όταν όμως τις ανακαλύψει, θα θελήσει να συμμετάσχει, έχοντας μάλιστα υπόψιν της ένα συγκεκριμένο στόχο: τη βίλα ενός πετυχημένου επιχειρηματία, με τον οποίον είχε τρακάρει με αποτέλεσμα, να καταβάλει κάθε μήνα μια μεγάλη δόση για την αποπληρωμή του αυτοκινήτου του. Η ανώδυνη «εκδίκηση», θα πάρει απρόσμενη τροπή όταν πέσουν πάνω στον ιδιοκτήτη της βίλας! Οι τρεις φίλοι θα απαγάγουν τον επιχειρηματία και θα τον κρατήσουν όμηρο σε μια απομονωμένη καλύβα στο βουνό. Δυο πράγματα θα προκύψουν ως έκπληξη: ο επιχειρηματίας είναι πρώην επαναστάτης (!) και μεταξύ της Γιουλ και του Γιαν ανάβει μια ερωτική σπίθα.


Νομίζω, πως μπορώ να πω και το τέλος, μετά τόσα χρόνια, όπως μου το είπανε και εμένα. Οι τρεις φίλοι ζούνε τον ελεύθερο έρωτα, ενώ όταν απελευθερώνουν τον πλούσιο πρώην επαναστάτη που έχει πλέον συμβιβαστεί, μετά από μερικές μέρες στη βίλα του, επανέρχεται ο στυγνός επιχειρηματίας μέσα του, και παρά τις υποσχέσεις του, τους καταδίδει στην αστυνομία. Αλλά οι φίλοι έχουν ξεφύγει στην ελευθερία!