7 Απριλίου 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: Απ τα κόκαλα βγαλμένα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ


Υπόθεση: Ο ειδικευόμενος ορθοπεδικός γιατρός Γιώργος Σπυράτος ξεκινάει την επαγγελματική του καριέρα στο φανταστικό Γενικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο «Άγιοι Πάντες», κάπου στις παρυφές της Αθήνας. Εκεί θα ανακαλύψει πως ο νοσοκομειακός πληθυσμός, από τους γιατρούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους νοσηλευτές, μέχρι τους ασθενείς, είναι όλοι αναγκασμένοι να αντιπαρατίθενται χορεύοντας τον χορό μιας κωμικοτραγικής καθημερινότητας...
 Σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας , Σενάριο: Σωτήρης Γκορίτσας, Γιώργος Δενδρινός (μυθιστόρημα), Νίκος Παναγιωτόπουλος ΙΙ (συνεργάτης σεναρίου) , ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, 31/3/2011


Τι μπορεί να συνδέει το Μπάμπη τον ψεκαστή, το Μανούσο Μπαντουβάκη, έναν ΑΕΚτζή με το Μητροπολίτη Ξυνιάδος, τη Σουλτάνα και το γιατρικό της, τον επιμελητή Παμπουλή Κολοκάση, έναν τύπο που τον φωνάζουν 'Κρακ' και τη Δίωξη Ναρκωτικών; Όλους αυτούς (και όχι μόνο αυτούς) τους συνδέει το Ε.Σ.Υ. και πιο συγκεκριμένα το δημόσιο νοσοκομείο των Αγίων Πάντων εν ώρα εφημερίας. 
Μετά τις «Παρέες», το «Μπραζιλέρο» και το «Βαλκανιζατέρ», ο Σωτήρης Γκόριτσας επιστρέφει με μία... δραματική κωμωδία made-in-Greece που ακολουθεί την Οδύσσεια ενός αισιόδοξου (;) Έλληνα γιατρού, ο οποίος θαλασσοπνίγεται στα άπατα ενός δημόσιου νοσηλευτηρίου. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τα οποία κατεγράφησαν στο βιβλίο του ορθοπεδικού γιατρού Γιώργου Δενδρινού, με το σκηνοθέτη να εμπνέεται παράλληλα από τα όσα επακολούθησαν ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο πρωταγωνίστησε. Το κωμικοτραγικό ζήτημα της δημόσιας υγείας, που σέρνεται εδώ και δεκαετίες για να επανέλθει με ζοφερό τρόπο στα σύγχρονα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των άγριων κοινωνικών ανατροπών, είναι το επίκαιρο θέμα του «Απ' Τα Κόκαλα Βγαλμένα». 

Στο σενάριο συνδράμει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ πλήθος γνωστών ηθοποιών κρατούν πρωταγωνιστικούς και δεύτερους ρόλους: Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ήμελλος, Αννα Κουτσαφτίκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Βαγγέλης Μουρίκης, Στέλιος Μάινας, Μπέσσυ Μάλφα, Μάκης Παπαδημητρίου, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώτα Φέστα. Να σημειωθεί επίσης ότι τη μουσική της ταινίας υπογράφουν οι Burger Project. 

 
Όπως μου είπε κάποια φίλη που την είδε, γιατί εγώ δεν την έχω δεί, είναι μια πολύ διασκεδαστική ταινία και όσα λέει για τα ελληνικά νοσοκομεία και τους Έλληνες γιατρούς είναι τόσο αληθινά... Είναι μιά ξεκαρδιστική κωμωδία, που λέει αλήθειες για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία.