6 Μαρτίου 2011

Πέθανε ο σύντροφος του Τσε Γκεβάρα στην περιοδεία των Ανδεων


από το αγαπημένο blog 

Ο Αλμπέρτο Γκρανάδο, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 88 ετών, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κούβα από το 1961 και παρέμεινε και εργάστηκε εκεί, όντας βιοχημικός στο επάγγελμα.
Μία δεκαετία νωρίτερα ξεκινούσε με τον φίλο του Ερνέστο Γκεβάρα για ένα ταξίδι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής με μία παλιά Enfield. 'Οσα αντιμετώπισαν σε αυτή την πορεία συγκρότησαν τη σκέψη του αργεντίνου επαναστάτη που έχει μείνει διάσημος με το προσωνύμιο «Τσε»......
Μετά την επανάσταση στην Κούβα και αφού ο Γκεβάρα, αν και γιατρός, ανέλαβε σειρά κυβερνητικών πόστων, αποφάσισε να συνεχίσει την ένοπλη δράση στη Λατινική Αμερική. Τελικά, αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε στα βουνά της Βολιβίας το 1967.

Ο Γκρανάδο έγραψε το «Ταξιδεύοντας με τον Τσε Γκεβάρα: η δημιουργία μιας επανάστασης», με το χρονικό του κοινού ταξιδιού και στοιχεία από το προσωπικό ημερολόγιο του φίλου του. Το έργο του πέρασε και στην έβδομη Τέχνη σαν σενάριο για την ταινία Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες.

Όπως ανακοίνωσε το κρατικό κανάλι στην Αβάνα που μετάδωσε το θάνατό του, η στάχτη του θα διασκορπιστεί στην Αργεντινή, στη Βενεζουέλα και φυσικά στην Κούβα.  

ethnos.gr