28 Φεβρουαρίου 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD: Άρης Βελουχιώτης "Το δίλημμα"

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

μια ταινία του Φώτου Λαμπρινού Δεν λέει πολλά. Την ταινία πρόσφεραν η εφημερίδα τα ΝΕΑ το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011. Περισσότερο πολύτιμο, και κατατοπιστικό είναι το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου "Αρης, ο Αρχηγός των Αττάκτων", το οποίο πρέπει να διαβάσει κάποιος πριν δεί αυτό το ντοκιμαντέρ. 
Το δίλημμα 
Μεγάλου μήκους ταινία-ντοκιμαντέρ η οποία μέσα από το μορφή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη αναφέρεται στην ένοπλη αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της κατοχής. Το κείμενο της ταινίας στηρίχθηκε κυρίως στο βιβλίο του ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΤΖΗ «Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε»


• Ένα ντοκιμαντέρ για τον μυθικό καπετάνιο της Αντίστασης κατά των Γερμανών, που θέτει το πρόβλημα της πορείας του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου και της διάψευσης των προσδοκιών που γέννησε. 

• «Το δίλημμα» γυρίστηκε το 1981 στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας - στους τόπους όπου έδρασε ο Άρης Βελουχιώτης - και περιέχει συνεντεύξεις των ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα της εποχής. 
Η ταινία αφιερώνεται στα 40χρονα του ΕΑΜ 
Αφηγούνται: Γ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ – ΠΕΡΙΚΛΗΣ, καπετάνιος του ΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ ΦΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ, αντάρτης Ταξίαρχος ΕΝΤΥ ΜΑΓΙΕΡΣ, αρχηγός της Βρεττανικής .Αποστολής ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΣ, γεν. γραμματέας του ΕΑΜ ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ, νομικός σύμβουλος ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος γεν. γραμματείας ΕΑΜ Μ. ΤΑΣΟΣ – ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ, καπετάνιος Ιππικού ΕΛΑΣ Θ. ΓΚΕΝΙΟΣ – ΛΑΣΣΑΝΗΣ, καπετάνιος του ΕΛΑΣ Β. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ – ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, καπετάνιος Μεραρχίας Στερεάς ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Γραμματέας του ΕΑΜ. ΧΑΝΣ ΡΟΥΝΤΦΟΥΚΣ, επικεφαλής του 2ου Γραφείου της γερμανικής Μεραρχίας «Εντελβάϊς» στην Ήπειρο. 
Οι μαρτυρίες αυτές κινηματογραφήθηκαν είτε στον τόπο που συνδέεται άμεσα με την κάθε συγκεκριμένη μαρτυρία, είτε στους χώρους που έδρασε ο Άρης Βελουχιώτης. Οι χώροι όπου εξελίχτηκαν τα γεγονότα τα οποία αφηγείται η ταινία. 
Την ομιλία του Βελουχιώτη στη Λαμία διάβασε ο Δημήτρης Καμπερίδης. 
Στην ταινία περιλαμβάνονται σπάνια αρχειακά κινηματογραφικά υλικά καθώς και φωτογραφίες: 
Ο Άρης Βελουχιώτης με τους μαυροσκούφηδες του έφιπποι καλπάζουν. 
Διανομή συσσιτίου από τους Εγγλέζους. 
Στιγμιότυπα από τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία της Βάρκιζας. 
Στιγμιότυπα από τη Συνδιάσκεψη της Γιάλτας. 
Διαδηλώσεις του ΕΑΜ. Επίκαιρα από την επίσκεψη του Τσόρτσιλ στην Αθήνα τον Φλεβάρη του 1945. 
Ο Άρης με τον Σαράφη στα Τρίκαλα για την υπογραφή του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. 
Μαχητές του ΕΛΑΣ σε παράταξη και έφιπποι σε πορεία σε χιονισμένο τοπίο. 
Σκηνές με πλοιάριο του ΕΛΑΝ σε πολεμικές επιχειρήσεις. 
Η παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ. 
Καθημερινή ζωή στην Αθήνα με την παρουσία των Εγγλέζων. 
Πορεία και διάβαση ποταμού από τον Άρη και τους μαχητές του τμήματός του. 
Γερμανικά στρατεύματα κατοχής μαζί με Τάγματα Ασφαλείας στον Άγνωστο Στρατιώτη.Η προδοσία του ΕΔΕΣ και η συνεργασία του με τους γερμανούς ναζιστές.
Ο Άρης με τον Σαράφη και τους μαυροσκούφηδες έφιπποι. 
Ο Άρης με τον Σαράφη και αξιωματικούς του ΕΛΑΣ ποζάρουν για αναμνηστική φωτογραφία. 
Η συμμαχική απόβαση στην Σικελία. 
Παράσταση θεάτρου σε πρόχειρη υπαίθρια σκηνή σε πλατεία χωριού της ελεύθερης Ελλάδας. 
Επίκαιρα από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση της Αθήνας.Η συγκέντρωση των καπετανέων κατόπιν προσκλήσεως του Άρη, το καλεσμά του για συνέχεια του ένοπλου αγώνα ενάντια στους νέους κατακτητές εγγλέζους, και η προδοσία του Μάρκου Βαφιάδη που συμπεριφέρθηκε σαν πιστός υποτακτικός της ηγεσίας του ΕΑΜ και του ΚΚΕ για να διαλύσει την απόφαση της σύσκεψης.
Απόβαση συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα. 
Καθημερινή ζωή στην απελευθερωμένη Αθήνα και την πλατεία Συντάγματος. 
Κοντινό πλάνο του Γιάννη Ζεύγου ανώτατου στελέχους του ΚΚΕ που χρημάτισε Υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση μετά την Απελευθέρωση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου και δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος τον Δεκέμβρη του ΄44, η κηδεία των θυμάτων της και η διαδήλωση της επόμενης ημέρας. Ένοπλες συγκρούσεις στα Δεκεμβριανά. 
Αγγλικά αεροπλάνα πάνω από την Αθήνα. Ένοπλοι στον βράχο της Ακρόπολης. 
Συναντήσεις πολιτικών με το Σκόμπυ και άφιξη του Τσόρτσιλ στην Αθήνα. 
Μάχες στην οδό Κοραή και κατάληψη των γραφείων του ΕΑΜ από τους Άγγλους. 
Οι καταστροφές στους δρόμους της πόλης από την σύγκρουση, τα εγγλέζικα γουρούνια που φερόντουσαν σαν ναζιστές κατακτητές στους αιχμάλωτους Έλληνες αγωνιστές.
Τσολιάδες ταγματασφαλήτες χορεύουν μαζί με Άγγλους παραδοσιακό χορό υπό τον ήχο στρατιωτικής μπάντας, όπως με τους ναζιστές γερμανούς.

Ημ. 1ης Προβολής 13.12.1981 Διάρκεια 113' Ιστορικό Ντοκιμαντέρ ΠΑΡΑΓΩΓΗ : CINE - VIDEO, ΓΚΡΕΚΑ – ΦΙΛΜ Σκηνοθεσία ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ Σενάριο ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ