14 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: "ΘΑ ΤΑ ΠΩ ΟΛΑ..."

Είναι η φράση που ακούγεται πιο συχνά  στο καφέ-αμάν (πρώην ρυζογαλάδικο) από τους έξαλλους συμβασιούχους του Δήμου  Αμαρουσίου στα πηγαδάκια που έχουν πάρει φωτιά αυτές τις μέρες. 
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, -ειδικά οι παραλήπτες των απειλών- τι έχει να ακουστεί έτσι και ανοίξουν στην απελπισία τους κάποια "ερμητικά κλειστά" στόματα.  

Το παρήγορο είναι ότι έστω και τώρα, (πολλοί πιστεύουν όμως ότι είναι ήδη αργά) φαίνεται ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι ατομικά, "με το βουλευτή τους", δεν έχουν καμιά ελπίδα. Και εκδηλώθηκαν  κάποιες κινήσεις για οργάνωση των απολυμένων ή  των προς απόλυση, συμβασιούχων. Ορίστηκε μια πενταμελής επιτροπή για τα περαιτέρω, και ως εκ θαύματος οι 4  της νεογέννητης επιτροπής επαναπροσλήφθησαν αυτομάτως.


Γενικά επικρατεί πλήρης σύγχυση, οι λίστες των παραμενόντων αλλάζουν συνεχώς και εμείς προσπαθούμε να μαντέψουμε  πως θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι στο τέλος του μήνα. Φήμες κυκλοφορούν για μια υπό ίδρυση Εταιρεία που θα τους απορροφήσει, αλλά πως μπορεί μια εταιρεία να πληρώσει εργαζόμενους  πριν ιδρυθεί ?

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, καθώς μάλλον δικαιώνονται αυτοί που έγραψαν ότι "η φούσκα έσκασε". Όμως δεν φαίνεται να νοιάζεται και κανένας γι' αυτό. Μπροστά στη μεγάλη φούσκα που σκάει καθημερινά, ο Δήμος Αμαρουσίου μοιάζει με σαπουνόφουσκα. Και αυτό βολεύει τους δημοτικούς εμπόρους  προσφοράς εργασίας- ανεργίας  να συνεχίσουν τα παιχνίδια τους. 

Επιζητούν μάλιστα  την τοπική συναίνεση και πασχίζουν να μας πείσουν ότι Δήμος-Κυβέρνηση-ΔΝΤ δεν πάνε πακέτο. Αναγνωρίζουν μάλιστα και την προσφορά των εργαζομένων "στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες". Των ίδιων εργαζομένων που πριν λίγο καιρό έβγαλαν  κατά 95% βλάκες, πληρώνοντας γι' αυτό "επιστημονική μελέτη αξιολόγησης" ! 

 Newsletter  maroussinewsletter@maroussi.gr
Με τη στήριξη όλων των εργαζομένων και των δημοτικών παρατάξεων, θα διεκδικήσουμε ενωμένοι την ανανέωση των συμβάσεων που έληξαν.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,


Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου αναγνωρίζει στην πράξη την προσφορά των εργαζομένων και τη συμβολή τους στην προσπάθεια να είναι η πόλη μας όμορφη, λειτουργική και ανθρώπινη. Και είναι θετικό ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Διοίκησης να δώσει λύσεις στα εργασιακά ζητήματα που απασχολούσαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εργαζόμενους.

 Από τις αρχές του 2007 μπήκε τέλος στην εργασιακή ομηρία πολλών ετών και δόθηκε μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα 270 εργαζομένων του Οργανισμού Εργασίας. Στους οποίους αναγνωρίστηκαν δικαιώματα εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις, με νομοθετική ρύθμιση, που επίμονα διεκδίκησε και πέτυχε η Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη Κυβέρνηση.  Είμαστε ο μοναδικός Δήμος που πέτυχε μια τόσο ευνοϊκή ρύθμιση από την Πολιτεία, αναγνωρίζοντας για τους εργαζόμενούς του δικαιώματα που τους εξασφαλίζουν σε σταθερή βάση, μόνιμη δουλειά και εισόδημα, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

 Επίσης, η σημερινή Διοίκηση ήταν αυτή που έδωσε μάχη ώστε να διασφαλιστεί μια για πάντα το εργασιακό μέλλον όσων κρίθηκαν υπεράριθμοι. Στην κατεύθυνση αυτή, μετά από επίπονες και χρονοβόρες προσπάθειες, 114 εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Αμαρουσίου (Δ.Ε.Α.Δ.Α) που είχαν κατοχυρώσει εργασιακά δικαιώματα μέχρι τις 31/12/2005, μετακινήθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου που ορίστηκαν με ΦΕΚ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Δημοτική Αρχή διασφάλισε και για αυτούς το δικαίωμα της μονιμότητας.

 Στην πράξη η Δημοτική Αρχή έχει στηρίξει τους εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της. Και θα συνεχίσει και στο μέλλον να τους στηρίζει, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου η κεντρική εξουσία αποφάσισε να μην επιτρέψει την ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων του Δήμου, που έληξαν στις 31.12.2010.

 Ήδη με σειρά επιστολών μου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση έχω επανειλημμένα εκφράσει την αγωνία μου για το γεγονός ότι εξαιτίας αυτής του της απόφασης, από 1.1.2011 τίθεται σε κίνδυνο τόσο η απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού των ΟΤΑ, όσο και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 Μάλιστα, έχω ζητήσει από τον Υπουργό να διερευνήσει τη δυνατότητα προσωρινής παράτασης για το έτος 2011 των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των συμβάσεων μίσθωσης έργου και των συμβάσεων έργου των εργαζομένων στα ΚΕΠ. Ενώ με δική μου πρωτοβουλία και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου είχε εξαρχής και εγκαίρως εκφράσει την αντίθεσή του στα όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης» για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ.

 Μέχρι σήμερα δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει στις επιστολές μου, ενώ πρέπει να ξεκαθαριστεί πως το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων που έληξαν εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών.

 Χωρίς σχετική εγκύκλιο από το Υπουργείο που να αποσαφηνίζει το τοπίο, ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει προς το παρόν τη νομική δυνατότητα να προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων που έληξαν, διότι ακόμη κι αν το έκανε, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν αφού η πληρωμή τους θα προσέκρουε στον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 Απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου είναι, στο μέτρο του δυνατού, να κλιμακώσει τον αγώνα της και το προσεχές διάστημα να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και να θέσει το ζήτημα στα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, ώστε να επιτραπεί άμεσα η ανανέωση των συμβάσεων. Αφενός για να μην χαθούν θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κι αφετέρου για να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που τους μεταφέρθηκαν λόγω του Καλλικράτη και να προσφέρουν και στο μέλλον ποιοτικές υπηρεσίες.

 Στον αγώνα που θα δώσουμε για να διασφαλίσουμε τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζόμενων μας των οποίων έληξαν οι συμβάσεις, αλλά και για να εξακολουθήσουμε και στο μέλλον να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, καλούμε κοντά μας όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις.

 Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε και στο μέλλον να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε πολλά, προς όφελος της πόλης και των εργαζομένων μας.

Φιλικά,

Γιώργος Πατούλης
Δήμαρχος Αμαρουσίου