23 Νοεμβρίου 2010

Το Δασαρχείο Πάρνηθας ανακάλεσε την άδεια για τη διεξαγωγή του «Ιστορικού Rally».

Μια σημαντική επιτυχία των πολιτών και των κινημάτων
Δίκτυο Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας

Το «Δίκτυο Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας» με επιστολή του προς το Δασαρχείο Πάρνηθας, και σε άλλους φορείς, απαίτησε την ανάκληση της άδειας για τη διεξαγωγή του «Φθινοπωρινού Ιστορικού Rally» στο βουνό, στις 21 Νοεμβρίου 2010. 

Εξηγήσαμε  τους λόγους και επικαλεστήκαμε το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης (ΦΕΚ 344 - 31/5/1985), σύμφωνα  στο οποίο ρητά και κατηγορηματικά αναφέρεται ότι "Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του οδικού δικτύου για κάθε είδος δοκιμών και αγώνων αυτοκινήτων ή δικύκλων, πλην ποδηλάτων, καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και η εκπομπή εκκωφαντικών θορύβων." (άρθρο 6, σελ.3692). Παράλληλα δηλώσαμε προς το Δασαρχείο ότι «επιφυλασσόμαστε να κάνουμε χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματος» και το εξειδικεύσαμε με επόμενη επιστολή με τη φράση «μη αποκλειόμενης της μηνυτήριας αναφοράς».


Μετά από αναδημοσιεύσεις της επιστολής και αναρτήσεις σε blogs, παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες πολιτών, αναφορά στο ΥΠΕΚΑ (Φώτης Κουβέλης) αλλά και με την στήριξη του αιτήματος από περιβαλλοντικές οργανώσεις ( Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς)  τελικά το Δασαρχείο Πάρνηθας ανακάλεσε με την υπ.αρ. 3981/ 10-11-2010 απόφασή του την άδεια διεξαγωγής του Rally. Ενημέρωσε μάλιστα την Τροχαία να «ανακαλέσει τυχόν σχετικές άδειες». Θεωρούμε την ανάκληση της άδειας ως μία σώφρονα πράξη του Δασαρχείου, αλλά και ως μια ευκαιρία να εξετάζει στο μέλλον τα οποιαδήποτε θέματα σχετίζονται με τις λειτουργίες και τις χρήσεις του βουνού με μεγαλύτερη προσοχή.

Το «Δίκτυο Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας» επιθυμεί να έχει συνεργασία με το Δασαρχείο της Πάρνηθας, τον Φορέα Διαχείρισης, τις Εθελοντικές (ΕΔΑΣΑ) και Περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) και με κάθε φορέα, ομάδα, επιτροπή  ή πολίτη για την προστασία του Εθνικού Δρυμού. Αυτό φυσικά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Προϋποθέτει ότι και τα άλλα μέρη έχουν συναντίληψη και κοινούς στόχους με εμάς. Εμείς από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να συνεργαστούμε με τους φορείς και κάθε πολίτη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πάψουμε χάριν της συνεργασίας να ασκούμε κριτική ή και να καταγγέλλουμε πράξεις ή παραλείψεις που υποβαθμίζουν την προστασία του βουνού.

Τα κινήματα πολιτών για την προστασία του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος μπορούν και έχουν επιτυχίες.

Εκ μέρους του «Δικτύου Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας»
Πάνος Τότσικας ptots@tee.gr/ 6979145366
Κώστας Φωτεινάκης xpolis@gmail.com / 210 5989762
Πώλ Μπέλεϊ  paulebailey@gmail.com/ 6973214771