14 Νοεμβρίου 2010

ΑΛΒΑΝΙΑ: κάτοικοι του χωριου Dukat υπερασπίζουν τη γη τους









του  PETRO MARO
ΑΛΒΑΝΙΑ  11/11/2010
Kάτοικοι του χωριού Dukat, που βρίσκεται κοντα στη πόλη Αυλώνα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, επειδή οι πολιτικοί  τους στερούν το δικαίωμα της κυριότητας στη γη τους, την οποία όπως λένε, τους ανήκει  από αιώνες. 
    Αυτή η γη, η οποία ανήκει στους κατοίκους του χωριού, βρίσκεται στη νότια ακτή της Αλβανίας και  εδώ πραγματοποιούνται έργα οικοδομής από μεγάλες εταιρίες χωρίς να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες. Οι κάτοικοι από πολλά χρόνια ζητούν το δικαίωμα της γης τους, αλλά όλες οι κυβερνήσεις αντιτίθενται να ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους.
   Ακόμη και κατά το παρελθόν οι κάτοικοι του χωριού Dukat και Orikum αναγκάστηκαν να διαμαρτυρούνται για να προστατέψουν της περιουσίες τους. Τονίζουμε ότι αυτά τα εδάφη βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και η χρηματική αξία τους έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Οι διαδηλωτές απαιτούν από την πολιτεία να σταματήσει την λεηλασία της περιουσίας τους.
   Όπως συνέβη και σε προηγούμενες διαδηλώσεις, οι κάτοικοι προσπάθησαν να κλείσουν μια γέφυρα για εμποδίσουν την κίνηση οχημάτων στην εθνική οδό Αυλώνα - Αγίων Σαράντα. Περίπου στις 7:20 της 11.11.2010 προσπάθησαν να εισέλθουν κατά μήκος της γέφυρας από τις δύο πλευρές του δρόμου, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ξεκίνησα οι πρώτες συγκρούσεις, όπου για την απελευθέρωση του δρόμου παρενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί κτύπησαν τους κατοίκους και η τελευταίοι απάντησαν χτυπώντας τους με πέτρες και ξύλα. Έγιναν 15 συλλήψεις και οι διαδηλωτές έφυγαν από τη γέφυρα, αλλά δεν σταμάτησαν την διαδήλωση. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν με τη νεολαία του χωριού Dukati  και η κατάσταση  επιδεινώθηκε. Στη περιοχή Karaburuni κάτοικοι που βρίσκονταν στην κορυφή του βουνού  χτύπησαν της αστυνομικούς με πέτρες, και μερικοί από αυτούς τραυματίστηκαν. Οι αστυνομικοί αποχώρισαν, ενώ για να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποίησαν δακρυγόνα. Σε αυτήν την δράση της αστυνομίας συμμετείχαν 150 αστυνομικοί.  Η Προεδρία του χωριού Dukati δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους επ 'αόριστον.