7 Νοεμβρίου 2010

Η προσοχή στραμμένη στην αποχή

Η αποχή στο παρελθόν

  • Στις βουλευτικές εκλογές του 2009, η αποχή είχε φτάσει στο 29% 
  • Στις ευρωεκλογές του 2009 η αποχή ήταν στο επίπεδο του 47,5%
  • Στις εθνικές εκλογές του 2007 η αποχή έφτασε το 26% 
Στην αποχή από τις φετινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι στραμμένη η προσοχή. Γύρω στις 21.30 αναμένονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης που ολοκληρώθηκε κανονικά στις 19.00. Την επομένη Κυριακή, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, όπου δεν αναδειχθεί νικητής από την πρώτη Κυριακή. Στη δημοσιότητα έδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Σε πρωταγωνιστή αυτής της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύεται η αποχή σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Σύμφωνα με το enet.gr, σε 18 από τα 1179 τμήματα στην Αθήνα η συμμετοχή είναι στο 42% (αποχή 58%). Για την αποχή κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πως προβληματίζονται έντονα, αλλά δηλώνουν αισιοδοξία καθώς όπως υποστηρίζουν δεν πέρασε η «αντιμνημονιακή φρενίτιδα».

Σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας η αποχή φτάνει μέχρι και το 40%, σύμφωνα με στοιχεία του Σκάι, ενώ οι κάτοικοι τηςΓαύδου απέχουν από τις εκλογές για περιφερειάρχη, διαμαρτυρόμενοι για τα ανεπαρκή ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν το νησί με την Κρήτη. Παρ’όλα αυτά ψηφίζουν κανονικά για την ανάδειξη δημάρχου του νησιού, ο οποίος δεν έχει κάποιον αντίπαλο απέναντί του.
Από τις κάλπες των περιφερειακών, αλλά και των δημοτικών εκλογών απέχουν οι κάτοικοι στο Βελβεντό Κοζάνης, αντιδρώντας στη συνένωση του δήμου τους με άλλον γειτονικό. Σε σύνολο 4.850 δημοτών μόλις πενήντα προσήλθαν στις κάλπες από το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, όπως αναφέρει ο δήμαρχος.
Καθολικά απέχουν από τις σημερινές εκλογές και οι μηλοπαραγωγοί στο χωρίο Τοιχιό του νομού Καστοριάς, καθώς με αυτό τον τρόπο εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το ότι δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις για καταστροφές που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους πριν από δύο χρόνια.