1 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΥΒΑ 50 χρόνια από την ίδρυση των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης

ΑΒΑΝΑ.-- Χιλιάδες Κουβανοί συμμετείχαν στη προχτεσινή (28/9)  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR) που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Επανάστασης. Παρών στη συγκέντρωση ήταν και ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο που στις 28 Σεπτέμβρη του 1960 είχε ανακηρύξει την ίδρυσή τους, και που σήμερα τα μέλη τους αριθμούν τα 8,8 εκατομμύρια μέλη άνω των 14 χρόνων. «Η μεγάλη πλειοψηφία από σας δεν είχε ακόμα γεννηθεί, οι υπόλοιποι δεν θα πρέπει να ήσασταν πάνω από 30 χρόνων και πολλοί λιγότεροι ήταν όσοι ήταν τότε στην ηλικία μου σήμερα», τόνισε. Η επανάσταση τότε βρισκόταν μόλις στην αρχή της και η ανακήρυξη της δημιουργίας των CDR έγινε εν μέσω σημαντικών βομβιστικών επιθέσεων - σχεδιασμένων από τις ΗΠΑ - με στόχο την ανατροπή της. Εκτοτε οι Επιτροπές παίζουν ένα σημαντικό ρόλο για την ενεργητική συμμετοχή του λαού στην υπεράσπιση των κατακτήσεων που έφερε η σοσιαλιστική οικοδόμηση, ξεπεράσματος αδυναμιών και δυσκολιών.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα. Η ψηφοφορία για το ντοκουμέντο θα διεξαχθεί στις 26 Οκτώβρη. Υπενθύμισε πως πριν από ένα χρόνο, επίσης στην ΓΣ του ΟΗΕ, είχε ανακοινώσει σειρά ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα θα μπορούσε να ασχοληθεί με θετικό τρόπο, για τα οποία ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση. «Το θεμελιώδες στοιχείο των διμερών μας σχέσεων είναι ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενάντια στη χώρα μου, απευθείας και μέσω νόμων που ισχύουν και για τις σχέσεις μας με άλλες χώρες», τόνισε ο Παρίγια.

Υπογράμμισε επίσης πως τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική του αποκλεισμού και των προσπαθειών ανατροπής της Επανάστασης, ενώ υπενθύμισε το άμεσο αίτημα της χώρας του για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών που παραμένουν άδικα φυλακισμένοι από το 1998, επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από τις επιθέσεις της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι.

Σχόλιο αναγνώστη σε ανάρτηση