27 Μαΐου 2010

Α1 μπάσκετ, μικρός τελικός : Μαρούσι - Πανελλήνιος 75-70

Επιμέλεια: Αντωνία Μαραγούσια
http://www.sport24.gr/html/ent/737/ent.363737.asp

Άγρια ομορφιά απέκτησε το παιχνίδι στο β' ημίχρονο και το Μαρούσι κατάφερε να επικρατήσει με 75-70 του Πανελληνίου στον πρώτο μικρό τελικό. Ματς για γερά νεύρα με παλικαρίσια τρίποντα και συνεχείς εναλλαγές στο σκορ, παρακολούθησαν όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο κλειστό του Αγίου Θωμά.   Στο α' ημίχρονο, ο Πανελλήνιος είχε τον έλεγχο του αγώνα και έδειχνε ότι "χτυπώντας" επιθετικά μέσα από τη ρακέτα θα... καθάριζε το παιχνίδι. Ωστόσο, το Μαρούσι ανέκαμψε στην επανάληψη και με όπλο το περιφερειακό του σουτ γύρισε το ματς και έφτασε στην τελική επικράτηση, κάνοντας το 1-0.

Το Μαρούσι είχε 4/15 τρίποντα στο ημίχρονο του αγώνα, ενώ στο τέλος του αγώνα είχε 12/27, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό του ήταν εκπληκτικό (8/12) στο δεύτερο 20λεπτο. Καθοριστικός ο Νάντζφεϊ με 4/4 τρίποντα, ενώ ο Λούκας ήταν αυτός που ξεκίνησε την αντεπίθεση με δικά του καλάθια.

Από τους ηττημένους, ξεχώρισε ο Ίαν Βουγιούκας που έκανε ό,τι ήθελε μέσα στις δύο ρακέτες τελειώνοντας το παιχνίδι με 21 πόντους και εννιά ριμπάουντ (λίγο έλειψε να κάνει νταμπλ νταμπλ), ενώ εξαιρετικός ήταν ο Σμιθ, που όμως έχασε το τρίποντο στα 16΄΄ κι ενώ το σκορ ήταν 73-70.

O αγώνας:

Νευρικός ήταν στο ξεκίνημα της αναμέτρησης ο Πανελλήνιος με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα άστοχος στα σουτ εντός παιδιάς. Έτσι, λοιπόν το Μαρούσι προηγήθηκε με 7-1 και 10-4, δείχνοντας να έχει το πάνω χέρι στο παιχνίδι.

Ωστόσο, ένα ξέσπασμα από τον Πανελλήνιο ο οποίος ανέβασε ρυθμό και με όπλο την ταχύτητα του, άρχισε να σκοράρει και παράλληλα να κλείνει το Μαρούσι αμυντικά. Η αμυντική λειτουργία του Πανελληνίου στο δεύτερο πεντάλεπτο εγκλώβισε τους γηπεδούχους οι οποίοι έμειναν για περίπου πέντε λεπτά άποντοι.

Στο ίδιο διάστημα, η ομάδα του Ζούρου βρήκε λύσεις από την περιφέρεια, απ' όπου ευστόχησε σε τέσσερα τρίποντα, παίρνοντας και το προβάδισμα (12-16).

Οι "κιτρινόμαυροι" από την άλλη, είχαν πολύ άσχημα ποσοστά (3/9 δίποντα και 2/9 τρίποντα), ενώ τα επιθετικά ριμπάουντ έμεναν ανεκμετάλλευτα. Έτσι, ο Πανελλήνιος τελείωσε το δεκάλεπτο προηγούμενος 18-13.

Με όπλο τον Βουγιούκα

Η συνέχεια βρήκε το Μαρούσι να προσπαθεί να μειώσει, αν και συνέχιζε να είναι νευρικό και αναποτελεσματικό στην επίθεση. Με τον Νάντζφεί έφερε το ματς στον πόντο (21-22), ωστόσο ο Πανελλήνιος πλέον... χτυπούσε μέσα από τη ρακέτα όπου ο Ίαν Βουγιούκας δεν είχε αντίπαλο.

Μάταια, ο Τζάρεντ Χόμαν προσπαθούσε να τον περιορίσει, ωστόσο ο Έλληνας σέντερ ήταν πιο γρήγορος και αποτελούσε την πιο... καυτή επιθετική λύση της ομάδας του, γράφοντας σταδιακά το 21-24, το 23-26 και το 25-30.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ένα αντιαθλητικό του Χόμαν, έδωσε την ευκαιρία στον Πανελλήνιο να ξεφύγει με 36-27, χτίζοντας για πρώτη φορά μια διαφορά εννιά πόντων, με κύριο υπαίτιο τον Ίαν Βουγιούκα που τελείωσε το ημίχρονο με 15 πόντους και πέντε ριμπάουντ, κάνοντας πάρτι στις δύο ρακέτες.

Ανέκαμψε το Μαρούσι

Στην επανάληψη, ο Πανελλήνιος συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και διατηρούσε την υπέρ του διαφορά χτυπώντας από το ζωγραφιστό. Το 31-40, ωστόσο έγινε 41-42 με ένα επιμέρους 10-2 από το Μαρούσι που βρήκε πόντους από τους Λούκας και Κις.

Οι γηπεδούχοι βελτίωσαν την άμυνά τους και κατάφεραν να κλείσουν τους διαδρόμους προς το καλάθι τους. Με τον Λούκας μάλιστα να σκοράρει, το Μαρούσι πήρε το προβάδισμα κάνοντας το 43-42 στο 26'.

Το παιχνίδι είχε... ανάψει για τα καλά πλέον και οι δύο ομάδες άρχισαν να συμβαδίζουν στο σκορ, μέχρι που κάποια σφυρίγματα των διαιτητών έκαναν τους Μαρουσιώτες να παραπονεθούν έντονα (αντιαθλητικό και τεχνική ποινή). Πάντως, το Μαρούσι, πυροβολώντας από τα 6.25, έμεινε κοντά στο σκορ (53-54) στο 30', ενώ ο Σταύρος Ελληνιάδης αποβλήθηκε από τον πάγκο.

Χιτσκοκικό φινάλε

Από εκεί και έπειτα το παιχνίδι απέκτησε άγρια ομορφιά με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ προς τέρψιν όλων όσοι βρέθηκαν στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Με τρίποντο του Πελεκάνου μπήκε στο δ' δεκάλεπτο το Μαρούσι (56-54), όμως οι φιλοξενούμενοι πήραν και πάλι το προβάδισμα με τρίποντο του Παπαμακάριου (58-59).

Στο 36, ο Μπλάκνεϊ ισοφάρισε σε 62-62, όμως η απάντηση του Νάντζφεϊ ήταν άμεση από τα 6.25μ. (65-62). Ο Παπαμακάριος με καλάθι και φάουλ ισοφάρισε σε 65-65, όμως στην επόμενη επίθεση του Πανελληνίου έκανε λάθος, μη δίνοντας σωστή πάσα στον Βουγιούκα.

Στα 58'' πριν τη λήξη ο Πελεκάνος με τρίποντο έκανε το 70-68, όμως ο Σμιθ ισοφάρισε άμεσα, για να ακολουθήσει νέο τρίποντο από τους Αμαρουιώτες αυτή τη φορά από τον Κις που έκανε το τρίποντο και έφερε την ομάδα του στο +3 (73-70).

Ο Σμιθ έχασε το τρίποντο στην επόμενη επίθεση, όμως ο Λούκας που έφυγε στον αιφνιδιασμό έκανε διπλή ντρίμπλα. Στα 10'' ο Πανελλήνιος χρεώθηκε με πέντε δευτερόλεπτα στην επαναφορά και έτσι το Μαρούσι είχε την τελευταία επίθεση. Με σωστή κυκολοφορία της μπάλας οι "κιτρινόμαυροι" έφτασαν στο καλάθι με τον Καϊμακόγλου, γράφοντας το τελικό 75-70.

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 29-36, 53-54, 75-70

Μαρούσι (Μπαρτζώκας): Κις 17(3), Λούκας 13(1), Πελεκάνος 8(2), Μπατής 7(1), Χόμαν, Νάντζφεϊ 14(4), Μαυροειδής 4, Καλάθης, Αριγκμπάμπου 3, Καϊμακόγλου 9(1).

Πανελλήνιος (Ζούρος): Ξανθόπουλος 4, Παπαμακάριος 11(2), Χαραλαμπίδης 2, Καλαϊτζής, Όουενς 4, Σμιθ 14(3), Πέτρουλας 3(1), Κολώκας, Μπλάκνεϊ 11(2), Κομποδιέτας, Ντέιβις, Βουγιούκας 21.




Μπαρτζώκας: "Δύσκολη περίοδος για μας"
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας σχολίασε: "Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες μου και στον Πανελλήνιο.
Τέτοια παιχνίδια είναι ευχάριστα για τους θεατές όχι όμως και για τους προπονητές. Πλέον θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το Σάββατο. Είναι δύσκολη περίοδος για εμάς. Λείπει το μεγάλο κίνητρο, ενώ τώρα μας βγαίνει η ψυχολογική και η σωματική κούραση όλης της σεζόν".



Από την πλευρά του, ο Στεφάν Νάντζφεϊ, σχολίασε: "Ήταν δύσκολο παιχνίδι και το επόμενο θα είναι ακόμα περισσότερο. Οι δύο ομάδες αξίζουν να βρίσκονται εδώ. Στο τέλος βρήκαμε τη δύναμη να νικήσουμε και να κάνουμε το 1-0".

Ζούρος: "Αξίζει συγχαρητήρια το Μαρούσι"
Ο Ηλίας Ζούρος αφού συνεχάρη το Μαρούσι, ξεκαθάρισε πως όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες: "Το Μαρούσι νίκησε δίκαια και γι αυτό αξίζει συγχαρητήρια στο Μαρούσι. Πέτυχε σημαντικά τρίποντα, με πιο καθοριστικό το τελευταίο του Κις.
Οι δύο ομάδες έχουν πολύ καλούς παίκτες και έχουν μικρή απόσταση. Πλέον το άγχος μεταφέρεται σε εμάς και το Σαββάτο έχουμε μόνο ένα αποτέλεσμα. Ολα θα κριθούν στις λεπτομέρειες".



Τέλος, ο Μανόλης Παπαμακάριος από την πλευρά του τόνισε: "Ήταν μία καλή ευκαιρία να κάνουμε το μπρέικ. Το παιχνίδι σήμερα κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Απλά έγινε το 1-0 και πλέον το Σαββάτο έχουμε μόνο ένα αποτέλεσμα. Θεωρώ πως η σειρά θα κριθεί στα πέντε παιχνίδια".

*Πριν από την έναρξη του αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κίμωνα Παναγιωτόπουλου, φιλάθλου της ομάδας του Αμαρουσίου.