2 Απριλίου 2010

Πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ένα μήνα στην Ονδούρα: Πού είναι τα πρωτοσέλιδα;

José Bayardo Mairena,
de 52 años,asesinados al salir de su programa de radio


de JEAN-GUY ALLARD
http://hablahonduras.com/


Πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Ονδούρα μόνο το μήνα Μάρτιο, ενώ οι δολοφινίες από παρασταριωτικές ομάδες που δουλεύουν για τη χούντα, ξεπέρασαν τις 150 από το πραξικοπημα της 28 Ιουνίου.  Παρ΄όλα αυτά ο  διεθνής τύπος με το μόνο που ασχολείται στη Λατινική Αμερική, είναι να επιτίθεται στην Κούβα και στη Βενεζουέλα.
  Ενώ η μηχανή προπαγάνδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υποστηρίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς και τις μεγάλες επιχειρήσεις  του Τύπου πολαπλασιάζει τις επιθέσεις ενάντια στις προοδευτικές χώρες, η Αντίσταση στην Οδούρα απαιτεί  την εκδήλωση της διεθνούς αλληλεγγύης για τις καθημερινές εκτελέσεις που διαπράχθηκαν από το όργανο καταστολής των πραξικοπηματιών.

 Τις τελευταίες ημέρες το Εθνικό Μέτωπο για τη λαϊκή αντίσταση (FNRP) ,οι  Ενωμένοι Καλλιτέχνες στην Αντίσταση και άλλες οργανώσεις καταγγέλουν  την κλιμακούμενη βία της¨ κυβέρνηση ¨ Pepe Lobo " που έχει προκαλέσει πολλούς νεκρούς και τραυματίες.


Ο Τύπος της  Ονδούρας  ήταν το πρώτο θύμα της έξαρσης των εγκλημάτων κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Την 1η Μαρτίου πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε , η δημοσιογράφος  Joseph Hernandez , στις 10 Μαρτίου τραυματίστηκε η κ.. Carol Ly Cabrera ,  και σκοτώθηκε
ο David Enrique Meza,  και τη Δευτέρα 15 Μαρτίου ο Nahum Parker, ενώ Jose Bayardo Mairena Arteaga και  ο Manuel de Jesus Juarez εκτελέστηκαν  την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Ένας άλλος δημοσιογράφος ο José Alemán υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει εσπευσμένα τη χώρα όταν αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν στο δρόμο, και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν στο σπίτι του. Συν τοις άλλοις, οι αστυνομικοί στο τμήμα που κατέφυγε δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Οι ομάδες Αντίστασης  ανέφεραν στον Γραμματέα για Θέματα Ασφάλειας Óscar Álvarez ότι έιναι
υπεύθυνος για τη διατήρηση σε πληρη εξέλιξη του συστήματος Καταστολής  που κληρονόμησε από το δικτατορικό καθεστώς του R. Micheletti.

Λίγο μετά την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στο πραξικόπημα της 28 Ιουνίου 2009, που ο Πρόεδρος
Manuel Zelaya  συνελήφθη έκπληκτος στο σπίτι του και εκδιώχθηκε από τη χώρα, με τη συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων του Globo Radio και του Channel 36 έκλεισαν ύστερα από επιδρομές των πραξικοπηματιών.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης αποτέλεσαν μέρος της συνωμοσίας. Micheletti, και όχι μόνο έδωσαν  απόλυτη στήριξη στο πραξικόπημα, αλλά ο κύριος εκπρόσωπος  του Δεξιού Τύπου, Jorge Canahuati,   πληρώσε  από την τσέπη του μέρος της εκστρατείας άσκησης πίεσης που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον υπέρ της δικτατορίας..

Όσο για τους αυτοαποκαλούμενους "υποστηρικές του τύπου"  όπως οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ,
η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, η Διεθνής Αμερικανική Ενωση Τύπου,  τηρούν όλοι τους διακριτική ουδετερότητα  διαμετρικά αντίθετη με την  συνεπή πολιτική επιθετικότητα που επέδειξαν
ενάντια στην Κούβα και τη Βενεζουέλα,και  βέβαια αυτό, απλώς επιβεβαιώνει τη σύνδεσή τους με την Υπηρεσία Πληροφοριών  των ΗΠΑ.

Τους εφιστούν  την προσοχή ως μέρος αυτών των οργανώσεων που επωφελούνται από την πλήρη κάλυψη των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, να αποφύγουν με κάθε κόστος την έρευνα για τις αρχές της Ονδούρας που προκαλεί τις σφαγές και την Λαική Αντίσταση.

 Για την Πλατφόρμα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είναι μια "Στρατηγική της τρομοκρατίας, η κράτηση και δίωξη των αντιπάλων του πραξικοπήματος και της de facto κυβέρνησης ¨ ενώπιον του οποίου ζητείται  " η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να σταματήσει αυτό το κύμα της εγκληματικότητας και να διερευνηθούν  οι θανάτοι των θυμάτων ¨.

Για να αποφευχθεί η κατάρρευση του καθεστώτος ο Micheletti και οι πραξικοπηματίες συνεργοί του έπρεπε να πάνε σε  τέτοιου είδους εγκληματίες όπως ο Billy Joya, ο οποίος δημιούργησε με τους συμβούλους του των ΗΠΑ τους “Los Cobras” - κομάντος εκπαιδευμένους δολοφόνους -  και ήταν στέλεχος του Τάγματος 3-16  που δημιουργήθηκε από τη CIA , και οι οποίοι διώκονται για εξαφανίσεις και βασανισμούς εκατοντάδων Hondureños  στο βρώμικο πόλεμο της δεκαετίας του 80.

Ο Joya εργαζόταν κάτω από τις διαταγές του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Tegucigalpa.(πρωτεύουσα της Ονδούρα) και αξιωματουχο της CIA John Negroponte , ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των Contras στην Νικαράγουα, και ασχολούνταν με τον συντονοσμό του πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούνιο.
Ο John Negroponte εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος της υπουργού των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον.

Στο Μαϊάμι, όπου βρίσκεται η αποικία των πιο διεφθαρμένων πρώην ηγετών, βασανιστών και δολοφόνων της  Ηπείρου,  η σιωπή των μέσων ενημέρωσης είναι σχεδόν απόλυτη, όπως εκείνη των πολιτικών που μόλις λίγους  μήνες πριν, ταξίδευαν στην Tegucigalpa να στηρίξουν τον Micheletti.

Καμιά έρευνα για επίθεση σε δημοσιογράφο από το πραξικόπημα  έως τώρα , δεν οδήγησε στην σύλληψη  υπόπτου.