3 Μαρτίου 2010

Εισήγηση στο ΣτΕ γιά αντισυνταγματικότητα του νόμου που επέτρεψε την ανέγερση του "The Mall"

 από tvxs.gr/

Να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος του 2003 που επέτρεψε την ανέγερσή του εμπορικού κέντρου The Mall στο Μαρούσι, ζήτησε με εισήγησή του ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η πρόταση βάζει φραγμό στη μεθόδευση να περνάνε πολεοδομικές ρυθμίσεις με νόμο στη Βουλή προκειμένου να αποφεύγεται ο δικαστικός έλεγχος. Σε αντίθεση με την πάγια νομολογία που επιτρέπει την προσβολή στο ΣτΕ μόνο διοικητικών πράξεων, ο κ. Ρόζος προτείνει να μπορεί να ελέγχεται ευθέως ένας νόμος για το αν είναι αντισυνταγματικός ή όχι, ώστε να μη φαλκιδεύεται το δικαίωμα του πολίτη για δικαστική προστασία.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Ρόζου, η ανέγερση του εμπορικού κέντρου επιφέρει επιδείνωση στο οικιστικό περιβάλλον αλλά και στους όρους διαβίωσης των κατοίκων κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, αφού αυξήθηκε ο συντελεστής δόμησης χωρίς να υπάρχει ειδικός πολεοδομικός λόγος που το επιβάλλει. Την προσφυγή στο ΣτΕ έχουν υποβάλει κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος.

Πηγή: Ελευθεροτυπία