13 Μαρτίου 2010

FUERZA CHILE !

Περί λεηλασιών…
 από   caminodelfuego.wordpress.com

Υπέροχα πράγματα συνέβησαν στην Χιλή μετά το μεγάλο σεισμό. Οι στρατιώτες έβγαζαν τα όπλα σε σεισμοπαθείς που πήγαιναν να βουτήξουν ένα πακέτο φρυγανιές και τα μίντια που εδώ και χρόνια υπηρετούν την πρωτοφανή λεηλασία της χώρας, έκραζαν τους «κλέφτες» που «λεηλατούν», αντί να κράξουν αυτούς που στο όνομα της φιλελεύθερης ανάπτυξης δημιούργησαν πολίτες και περιοχές Α και Β κατηγορίας.

Για κακή τους τύχη ο σεισμός αποκάλυψε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα αυτές τις διαφορές. Ο σεισμός εξέθεσε την χώρα: την ώρα που τα σπίτια των φτωχών κατέρρεαν ή έπεφταν στην θάλασσα οι πλούσιες γειτονιές στο Σαντιάγκο, την Κονσεπσιόν, το Κουρικό, την Τάλκα και άλλες πόλεις δεν είχαν πάθει τίποτα.


Όταν ξεκίνησαν οι λεηλασίες σε φτωχές περιοχές, άρχισε μια υστερία από τα μέσα ενημέρωσης. Ταχύτατα και με εκπληκτικό προγραμματισμό (βασικά πλεονεκτήματα του στρατού από το 1973…) οι πόλεις γέμισαν με χιλιάδες στρατιώτες. 14.000 μόνο γέμισαν την Κονσεπσιόν, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Πολύ αργά, σε πλήρη αντίθεση με την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων έφτανε η ανθρωπιστική βοήθεια. Καθόλου παράδοξα, όσο πιο φτωχή η περιοχή, τόσο πιο αργά έφτανε –όταν έφτανε- η βοήθεια.Την ώρα που 36 νοσοκομεία είχαν καταστραφεί η χώρα περίμενε από ιδιωτικές εταιρίες να στήσουν υπαίθρια νοσοκομεία! Το πράγμα βέβαια δεν λειτούργησε.

Από την πρώτη στιγμή οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μέσων μεταφοράς και διανομής τροφίμων κατέρρευσαν πλήρως. Επιπλέον ιδιωτικές εταιρίες παροχής φαρμακευτικών υλικών ήταν απούσες. To μόνο πρόβλημα όμως που προσπαθεί η χώρα να περάσει προς τα έξω είναι οι «λεηλασίες»…

Στην χώρα των 17 εκ. κατοίκων οι κοινωνικές ανισότητες που εκτινάχθηκαν την εποχή της δικτατορίας του Πινοτσέτ και παρέμειναν έκτοτε τεράστιες, αποκαλύπτονται κάτω από τα ερείπια 500.000 σπιτιών αλλά και ενός εκατομμυρίου άλλων τα οποία είναι ακατάλληλα και πρέπει να κατεδαφιστούν. Τώρα κάποιοι θυμούνται την γιγάντωση του κατασκευαστικού τομέα επί χούντας, ο οποίος πλούτισε πίσω από αχυρόσπιτα και τις σάπιες κατασκευές.

Εκτός από τα σπίτια σε φτωχές περιοχές όμως κατέρρευσαν και σύμβολα της νεοφιλελεύθερης Χιλής, κτίρια «σύμβολα της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής και της επιχειρηματικής αλαζονείας» κατά τον Mauricio Becerra R. της El Ciudadano. Αυτοκινητόδρομοι που οι Χιλιάνοι ήθελαν να συγκρίνουν με τους βορειοευρωπαϊκούς έσπασαν στα δύο και κτίρια κατέρρευσαν αμέσως. Τώρα κατασκευαστικές εταιρίες που έκαναν χρυσές δουλειές πάνω στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης θα πρέπει να απολογηθούν. Και προσέξτε, δεν κάνουν λόγο για κτίρια και κατασκευές που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τον τεράστιο σεισμό, ούτε για φτωχοσυνοικίες και χαμόσπιτα. Μιλάμε για την αφρόκρεμα της χώρας, το πρόσωπο που θέλει να δείχνει προς τα έξω…

Ονόματα εταιριών βγαίνουν τώρα συνέχεια, η Socovil, η Paz, οι ισπανικές ACS Sacyr και Cintra και ποιος ξέρει πόσες άλλες. Το ζήτημα είναι ότι πιθανότατα θα την βγάλουν καθαρή.

Η κυβέρνηση της Concertacion η οποία πρόσφατα έχασε τις εκλογές κατηγορείται τώρα από εκατομμύρια Χιλιάνους για την αργή της αντίδραση στις φτωχές περιοχές. Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι πρωτόγνωρο, σε αντίστοιχες καταστροφές η εκάστοτε εξουσία να κοιτάζει πρώτα (και ίσως και μόνο) τις ελίτ.Έτσι, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας θεωρούν «δικαιολογημένες» τις λεηλασίες με την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Οι απολογητές της ένδοξης φιλελεύθερης ανάπτυξης της Χιλής επικαλούνται το μέγεθος του σεισμού. Και προτιμούν να ξεχάσουν τα μεγάλα τους λόγια για την ασφάλεια της χώρας όταν έχτιζαν ανεξέλεγκτα και πλούτιζαν στις πλάτες του κόσμου που τώρα είναι άστεγος και τα άλλα, ακόμα πιο μεγάλα, όταν ιδιωτικοποιούσαν ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Ο Rafael Azul στο Global Research αναφέρει όμως ότι σε αντίθεση με την υστερική τους στάση έναντι φτωχών και απελπισμένων πολιτών, τα μμε «δεν λένε τίποτα για την λεηλασία της χώρας από την εκμετάλλευση των εταιριών μεταλλευμάτων». Και η λεηλασία αυτή, όπως και αρκετές άλλες ακόμα θα συνεχιστούν καθώς ο νικητής των εκλογών Sebastián Piñera -αγνός υπερασπιστής της οικονομικής «προόδου» της χώρας αυτές τις δεκαετίες- αναλαμβάνει την Πέμπτη τα ηνία της…