4 Μαρτίου 2010

Η Δίκη του ΙΒC

Για τον Συνδυασμό `` Για ένα νέο Μαρούσι ``
Δορυλαος Κλαπακης
http://www.dorilaosklapakis.gr/docs/ibc.htm

Με αφορμή την ανακοίνωση του παραιτηθεντος από την σχετική προσφυγή του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παραδείσου θεωρούμε αναγκαίο να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας σύντομη προσθετή ενημέρωση σχετικά με την (ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας) Δίκη του μη νομίμου λυομένου κατασκευάσματος ΙΒC ( GOLDEN HALL) το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πόλη μας .


Κατά την προφορική ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι μας συμπολίτες μας , παριστάμενοι πάντα αμισθί , είχαν να αντιμετωπίσουν τους 10 περίπου δικηγόρους της LAMDA , των Υπουργείων και της Εταιρίας Ολυμπιακά Ακίνητα ,, οι οποίοι όχι μονό δεν απαξίωσαν την προφορική ανάπτυξη αλλά αγόρευσαν άπαντες διεξοδικά , γεγονός το οποίο καταδεικνύει την σπουδαιότητα της προφορικής αναπτύξεως.

Φυσικά δεν ήταν δυνατόν εμείς να τους αφήσουμε να εκμεταλλευτούν αποκλειστικά αυτό το καθοριστικό για την εξέλιξη της Δίκης δικαίωμα και να αποστερήσουμε εαυτούς ενός πολυτίμου μέσου , όπως η προφορική ανάπτυξη , αφήνοντας να αναγνωστεί η αρνητική εισήγηση, και να ακουστούν μονό , εν απουσία μας , οι αγορεύσεις αυτών ..

Ως εκ τούτου η προφορική ανάπτυξη ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβλημένη καθ` όσον είχαμε να αντιμετωπίσουμε αρνητική ( απορριπτική ) εισήγηση, η οποία προφανώς τα επιχειρήματα των μέχρι την ημέρα της δικής, κατατεθέντων υπομνημάτων, δεν ήταν αρκετά και η μέχρι τότε εισήγηση θα προκαθόριζε και την τελική απόφαση. Ως εκ τούτου η Ολομέλεια των δικαστών κυρίως ελλείψει κρίσιμων δια την υπόθεση στοιχείων( τα οποία ή απαιτούσαν διευκρινήσεις ή αγνοούσαν ) έπρεπε να πληροφορηθούν δια ζώσης .

Η προφορική ανάπτυξη δεν περιορίσθηκε σε απλές αγορεύσεις των δικηγορών μας αλλά επικεντρώθηκε κυρίως στην επίκληση, ανακοίνωση και σχολιασμό κρίσιμων διοικητικών εγγραφών, χαρτών και δικαστικών αποφάσεων , τα οποία προφανώς δεν ήταν γνωστά στην εισηγήτρια και τους λοιπούς δικαστές .

Δι` αυτό η άμεση τρίωρη ζωντανή επαφή προκάλεσε την έντονη προσοχή και το αμέριστο ενδιαφέρον των υψηλού επιπέδου και άριστα καταρτισμένων σε τεχνικά θέματα ανωτάτων δικαστών μας οι οποίων εν μέσω των αγορεύσεων μας και ανταποκρινόμενοι σ` αυτές ζητούσαν διευκρινήσεις απευθύνοντας ερωτήματα, τα οποία μέχρι την δίκη είχαν παραμείνει αδιευκρίνιστα και προφανώς είχαν επιφέρει την αρνητική εισήγηση .

Η συζήτηση ήταν τόσο ενδιαφέρουσα και ζωντανή ώστε συνοδεύετο και από παρεμβατικά σχόλια του Προέδρου όπως ότι στο Συδνευ μετά την λήξη των Ολυμπιακών αγώνων κατεδαφιστήκαν κτίρια κ.λ.π. .

Ήταν τόσα πολλά τα νέα στοιχεία και επιχειρήματα ώστε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου οικιοθελώς χορήγησε επί των θεμάτων που αναφέρθηκαν στο ακροατήριο στους έχοντες το δικαίωμα παρευρισκομένους στην ακροαματική διαδικασία δικηγόρους μεγάλης διαρκείας προθεσμία (20 ημερών) για υποβολή νέων υπομνημάτων τα οποία φυσικά θα καθορίσουν και την τελική έκβαση της δίκης. Για τον λόγω αυτό άλλωστε προσηλθε τόσο μεγάλος αριθμός δικηγορών από πλευράς της LAMDA, των Υπουργείων και της Εταιρίας Ολυμπιακά Ακίνητα ώστε να κατατεθούν και τα αντίστοιχα καθοριστικά υπομνήματα .

Η καθοριστική ακροαματική διαδικασία και τα τελικά δυο υπομνήματα με πλέων των 300 φύλλων, που καταθέσαμε (ως είχαμε το δικαίωμα μετά την συμμετοχή μας στην ακροαματική διαδικασία) με επίσημα δημόσια έγγραφα , χάρτες , γνωμοδοτήσεις , δικαστικές αποφάσεις κ.λ.π. πιστεύουμε ότι θα φέρει το επιθυμητό και δίκαιο αποτέλεσμα για το καλό της πόλης , των πολιτών , του λεκανοπεδίου και για το καλό της Συνταγματικής νομιμότητας .

Κάνουμε δε σαφές σε όλους, ότι ο Συνδυασμός μας δεν έχει καμιά αντιπαράθεση με τον οποιοδήποτε επαγγελματία ο οποίος έχει το δικαίωμα να εξυπηρετεί τους πελάτες του όπως αυτός νομίζει. Είναι ένα θέμα που δεν μας αφορά, ενώ αντιθέτως οι ενέργειες των ασχολουμένων με τα κοινά προσώπων όπως είμαστε εμείς και κάθε άλλος είναι επιβεβλημένο να κρίνονται με τα ανάλογα ( αυστηρά μάλιστα ) κριτήρια .

Για όλα τα όσα διαδραματιστήκαν την συγκεκριμένη ημέρα καθ` όλη την διάρκεια της Δίκης ενός τόσο καθοριστικού για την πόλη μας θέματος , θα ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σε επόμενο αναλυτικότερο δελτίο .