7 Μαρτίου 2010

Διεθνές Συνέδριο στην Αβάνα: " Παγκοσμιοποίηση και προβλήματα ανάπτυξης"



Αλυτα  τα  προβλήματα   της  οικονομικής  κρίσης

Οικονομολόγοι από 40 χώρες που συγκεντρώθηκαν στην Κούβα , εκτιμούν ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει λύση στον ορίζοντα, για την η παγκόσμια κρίση που προκλήθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2008 στις ΗΠΑ, και επιδεινώθηκε στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε.

Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης τη δεύτερη μέρα της ΧΙΙ Διεθνούς Συνάντησης Οικονομολόγων «Προβλήματα Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης» που θα πραγματοποιηθεί στην Αβάνα μέχρι και την επόμενη Παρασκευή, (5/3) ο Αργεντίνος Claudio Katz επανέλαβε ότι αυτά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Ο οικονομολόγος εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις μιας «δομικής» κρίσης του καπιταλισμού , αναφερόμενος βέβαια, στα πρόσθετα νέα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, της παραγωγής τροφίμων, και της εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων.


Παρουσιάζοντας την εισήγησή του “ Παγκόσμια Κρίση: μια ανάπαυλα μέσα στην αναταραχή “o Katz ανέφερε ότι οι δημόσιες δαπάνες, δεν αντισταθμίζουν τις τρέχουσες δημοσιονομικές ανισορροπίες, όπως συνέβη σε άλλες φάσεις της οικονομικής ύφεσης.

Παρουσιάστηκαν επίσης πάνω από 200 εισηγήσεις, εμφανίζοντας μια πολυδιάστατη προσέγγιση από εμπειρογνώμονες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, οι οποίοι συζήτησαν σχετικά με την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα για την κοινωνική της διάσταση.

Συμμετείχαν επίσης αναλυτές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, οργανώσεις που ιδρύθηκαν από  το  Σύστημα ισοτιμιών  Bretton Woods   (1944), καθώς και πολλοί οικονομολόγοι και Κυβερνήσεις που ευθύνονται για την κρίση.

Τέλος περισσότεροι από 500 εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στη συνάντηση στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας, όπου συζητήθηκαν το διεθνές οικονομικό τοπίο, η κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου και οι διαδικασίες ολοκλήρωσης στη Λατινική Αμερική ,την Ασία και την Αφρική.
Πηγή: Prensa Latina