27 Φεβρουαρίου 2010

Εl que deber vivir


Οι 638 απόπειρες δολοφονίας
κατά του Κάστρο γίνονται τηλεσειρά

ΑΒΑΝΑ Τηλεοπτική σειρά στην Κούβα γίνονται οι... 638 απόπειρες δολοφονίας από τις οποίες έχει επιζήσει ο Φιντέλ Κάστρο. Τα επεισόδια θα αρχίσουν να προβάλλονται στις 8 Μαρτίου υπό τον γενικό τίτλο «Εκείνος που έπρεπε να ζήσει» («Εl que debe vivir»).

Κεντρική θέση κατέχουν βέβαια οι φαεινές ιδέες της CΙΑ, όπως το πούρο που θα εκρήγνυτο, μια δηλητηριασμένη στολή καταδύσεων, ακόμη και μια μεγάλη δόση LSD με την οποία προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Φιντέλ.

Η CΙΑ στρατολόγησε κάποτε και μια ερωμένη του για να τον δηλητηριάσει με χάπια. Εκείνη τα έκρυψε σε ένα βαζάκι με κρέμα και διαλύθηκαν. Ο Κάστρο, που γνώριζε τη συνωμοσία, της έδωσε το όπλο του. «Δεν μπορώ να το κάνω, Φιντέλ » του είπε εκείνη.


Ο Φιντέλ Κάστρο μισήθηκε και αγαπήθηκε όσο λίγοι ηγέτες κρατών στην παγκόσμια ιστορία. Καταφέρνοντας να παραμείνει στην εξουσία της Κούβας επί μισό αιώνα δεν απεδείχθη απλώς εξαιρετικά χαρισματικός αλλά και «σκληρό καρύδι». Σύμφωνα με τη σειρά, τις απόπειρες κατά της ζωής του τις απέτρεψαν επιτυχώς «τα όργανα της κρατικής ασφαλείας, οι επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις και ο κουβανικός λαός».

Το πρώτο επεισόδιο που θα παρακολουθήσουν οι Κουβανοί θα αναφέρεται στην περίοδο της επιστροφής του Κάστρο από το Μεξικό και στην ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Εκτοτε ο κομμουνιστής ηγέτης έγινε το «κόκκινο πανί» για διαδοχικές κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που μέσω των μυστικών τους υπηρεσιών ενορχήστρωσαν πλήθος εξεζητημένων αποπειρών δολοφονίας εναντίον του. Αν και το πούρο που θα εκρήγνυτο στο πρόσωπο του Κάστρο αποτελεί την πλέον γνωστή συνωμοσία κατά της ζωής του, οι επιτελείς της CΙΑ δεν στέρεψαν ποτέ από... φαεινές ιδέες για να εξοντώσουν τον άσπονδο εχθρό τους.

Γνωρίζοντας τη μεγάλη αγάπη του για τις καταδύσεις, η αμερικανική υπηρεσία σχεδίαζε να μολύνει τη στολή του Φιντέλ με έναν τοξικό μύκητα που θα του προκαλούσε μια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση στο δέρμα. Τα «σαΐνια» της CΙΑ δεν σταμάτησαν εκεί: την ημέρα της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι , ένας πράκτορας εξοπλισμένος με ένα στυλόσύριγγα εστάλη στην Κούβα για να δολοφονήσει τον Κάστρο αλλά απέτυχε.

Μία από τις πιο πρόσφατες σοβαρές απόπειρες δολοφονίας κατά του Κάστρο έγινε το 2000 κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στον Παναμά. Η προσωπική ασφάλεια του πρώην κουβανού προέδρου κατάφερε να «ξεσκεπάσει» τη συνωμοσία και να αποτρέψει τη δολοφονία του, ανακαλύπτοντας τα 90 κιλά εκρηκτικών υλών τα οποία είχαν τοποθετηθεί κάτω από το βήμα από το οποίο θα εκφωνούσε την ομιλία του. Τέσσερις άνδρες, μεταξύ αυτών ο Λουίς Ποσάντα, κουβανός εξόριστος και πρώην πράκτορας της CΙΑ, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση αλλά τελικά τους δόθηκε χάρη και απελευθερώθηκαν.
Σίσσυ Απ.