5 Φεβρουαρίου 2010

DEMO ABEE: Εκδικητική & Καταχρηστική ( αποφ.δικαστηρίου 2950/2009) η απόλυση της εργάτριας ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Tο δικαστήριο όχι μόνο ακύρωσε την απόλυση, αλλά υποχρεώνει την εταιρία «DEMO»http://www.demo.gr/ να δώσει και μέρος των μισθών υπερημερίας και μέρος του ποσού για την ηθική βλάβη (δηλαδή χρηματική αποζημίωση γιατί η εταιρία πρόσβαλε άδικα την προσωπικότητα της απολυμένης).

2008
Μόλις 10 μέρες μετά την απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. για το ασφαλιστικό, απολύθηκε η Φ.Κ από την φαρμακοβιομηχανία DEMO. Η επίσημη δικαιολογία ήταν η «απρεπής συμπεριφορά στους ανωτέρους», αφού η εταιρεία δήλωνε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την δουλειά και την απόδοση της εργαζόμενης. Η πραγματική αιτία όμως ήταν η παρέμβαση της στην εταιρεία και στην Επιθεώρηση Εργασίας για το μεροκάματο της ημέρας που χιόνισε και δεν μπόρεσαν οι εργαζόμενοι να πάνε στη δουλειά, και η εταιρεία αρνιόταν να καταβάλλει. Επίσης η παρέμβαση της στο χώρο δουλειάς για τα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων, μιας και είχε προηγηθεί σοβαρό ατύχημα ηλεκτροπληξίας εργάτριας από διαρροή ρεύματος σε μηχανή.



Από την επόμενη μέρα της απόλυσης έγιναν οι παρακάτω κινήσεις με την απαίτηση της άμεσης επιστροφής της εργαζόμενης στην δουλειά, αφού θεωρούμε ότι η απόλυση είναι άδικη, παράνομη και καταχρηστική.¨

1. Παράσταση διαμαρτυρίας με την απολυμένη και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο στην διεύθυνση της εταιρείας και με συμπαραστάτες δώδεκα εργάτριες που απείχαν από την εργασία τους. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν αρνητική, ενώ έφερε την Αστυνομία ως απάντηση στην παράσταση διαμαρτυρίας.

2. Στις 4/4/08 πραγματοποιήθηκε 3ωρη στάση εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας (4 βάρδιες) και περιφρουρήθηκε από μέλη της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και συναδέλφους από άλλους κλάδους που συμμετέχουν στην «Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων – Ανέργων για το ασφαλιστικό»

3. Στις 4/4/08 στις 11:00 π.μ. έγινε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας της Άνοιξης, όπου ο εργοδότης δεν ήρθε και έστειλε υπόμνημα χωρίς να εξηγεί τους λόγους της απόλυσης. Η Επιθεώρηση Εργασίας πήρε θέση υπέρ της εργαζόμενης και πήρε την προφορική δέσμευση της εταιρίας ότι δε θα προχωρήσει σε άλλες απολύσεις.


4.. Στις 21 /4/08 έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Απασχόλησης με την υφυπουργό κ. Καλαντζάκου, όπου έδωσε προθεσμία στην εταιρεία να το ξανασκεφτεί να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη και να απαντήσει μέχρι τις 24/4/08. Η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική.

5. Στις 19/5/08 έγινε και δεύτερη συνάντηση στο υπουργείο για να πάρει θέση το υπουργείο μετά από την αδιάλλακτη στάση του εργοδότη. Ζήτησαν από την εταιρία να το ξανασκεφτεί.


6. Έγινε επερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως απάντηση στην επερώτηση, στις 7/5/08 ενημέρωσαν ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα.


7. Η εργαζόμενη θα προχωρήσει και με τη δικαστική οδό, απαιτώντας την επαναπρόσληψη