5 Φεβρουαρίου 2010

Μαρούσι-Παναθηναϊκός 80-78


Με κορυφαίο τον Μπίλι Κις το Μαρούσι νίκησε 80-78 τον Παναθηναϊκό, στον πρώτο ελληνικό εμφύλιο του Top-16, και τον έφερε σε δεινή θέση στη μάχη για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Έτσι κρίθηκε

Το... ευρωπαϊκό Μαρούσι, σε πείσμα πολλών, δεν ήταν εξ αρχής βατός αντίπαλος για τον Παναθηναϊκό. Του έβγαλε την ψυχή. Με σωστά εκτελεσμένες επιθέσεις η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν άφησε την κατάσταση να της ξεφύγει στο ελάχιστο.

Μπορεί οι "πράσινοι", χάρη αφενός στον αποτελεσματικό Πέκοβιτς αφετέρου στα πολλά επιθετικά ριμπάουντ, να έφταναν με σχετική άνεση στο αντίπαλο καλάθι, δεν κατάφεραν ωστόσο να ξεφύγουν και να θέσουν τις βάσεις για μια επικράτηση. Διατηρούσαν ένα ισχνό προβάδισμα (11-15, 28-30, 37-40 στο 20’), αλλά σε καμία περίπτωση δεν ένιωσαν άνετα με την υπάρχουσα κατάσταση. Η άμυνά τους ήταν κατά διαστήματα ευάλωτη και δεν τους άφηνε να εκμεταλλευτούν τις γρήγορες κινήσεις και τη δεινότητα στην επίθεση.


Όταν στο 26’ ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για πρώτη (και μοναδική) φορά στο +10 (43-53), με το Μαρούσι εγκλωβισμένο επιθετικά, η κατάσταση φάνηκε να ξεκαθαρίζει. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς εργάστηκαν σκληρά για να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα τη διαφορά, αλλά οι "κιτρινόμαυροι" δεν εγκατέλειψαν τόσο εύκολα τη μάχη. Πολύ γρήγορα, με πόντους των Κις και Γκόρντον, μάζεψαν τη διαφορά και με καλάθι του Χόμαν (που δεν μπήκε αλλά μέτρησε) ισοφάρισε 55-55, φέρνοντας σε τρομερά δύσκολα θέση τον Παναθηναϊκό.

Άλλωστε δεν έμειναν εκεί. Ούτε πτοήθηκαν από το 58-62 δια χειρός Μπατίστ. Τα ακάλυπτα τρίποντα των Καλάθη και Μπατή έφεραν τα πάνω κάτω (64-62) την ώρα που οι «πράσινοι» έχαναν εύκολα σουτ. Με την αυτοπεποίθηση στα ύψη τα τρίποντα των «κιτρινόμαυρων» ή μάλλον του Κις έπεφταν... βροχή. Ο Αμερικανός έδωσε ρεσιτάλ έξω από 6μ25, καταστρέφοντας κάθε αμυντική προσπάθεια του Παναθηναϊκού. Τα δικά του φαρμακερά σουτ και ένα κάρφωμα του Μαυροειδή έφεραν το Μαρούσι στο 79-72.

Οι Φώτσης, Νίκολας, μα πάνω απ' όλα η άμυνα που έφερε δύο σερί λάθη των "κιτρινόμαυρων" κράτησαν όρθιο το "τριφύλλι" μέχρι τέλους. Ο Μπατίστ μείωσε 78-77 με 1/2 βολές στα 44'' πριν από το φινάλε, αλλά στην κρίσιμη επίθεση ο Καλάθης (από δικό του άστοχο σουτ) πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και έδωσε στο δικαίωμα στον Καϊμακόγλου να πάει στη γραμμή, να έχει 1/2 και να κάνει το 80-78 20’’ πριν την κόρνα.

Ο Παναθηναϊκός είχε μια τελευταία επίθεση-ευκαιρία. Η μπάλα πήγε στον Νίκολας, από εκεί βγήκε έξω, έγινε το λάθος και το Μαρούσι πανηγύρισε μία από τις πιο σπουδαίες νίκες της ευρωπαϊκής πορείας του.

Το αστέρι

Θα είναι άδικο για τη σπουδαία επιτυχία του Αμαρουσίου να ξεχωρίσουμε κάποιον. Το τεχνικό τιμ είχε έτοιμες λύσεις για κάθε περίσταση και οι παίκτες, με ηγετικές φιγούρες τους Κις και Καλάθη, ήταν έτοιμοι να εφαρμόσουν το πλάνο στην εντέλεια. Αυτό το Μαρούσι θα τρελάνει κόσμο εφέτος.

Απογοήτευση

Κατά τη γνώμη μας, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν διαχειρίστηκε σωστά το ματς. Ο Χέισλιπ έπαιξε μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο και έκτοτε εξαφανίστηκε. Το ίδιο και ο Πέκοβιτς, ο οποίος σε 13 λεπτά είχε 19 πόντους. Ο Γιασικεβίτσιους δεν πάτησε στο παρκέ, την ώρα που ο Σπανούλης είχε έξι λάθη. Όλα αυτά σε έναν αγώνα. Υπάρχουν και κακές βραδιές κόουτς...

Σχόλιo

Το Μαρούσι κάνει τα αδύνατα δυνατά. Μέχρι και την πρόκριση μπορεί να φέρει. Πλέον το πιστεύουμε ακράδαντα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι νίκησε τον Παναθηναϊκό. Γύρισε ένα ματς στο οποίο έχανε δέκα πόντους στα μέσα της τρίτης περιόδου. Το Μαρούσι ξέρει τι θέλει. Θέλει νίκες, μόνο που κόντρα στον πρωταθλητή Ευρώπης άλλαξε πλάνο. Δεν έμεινε στην άμυνα. Έπαιξε επίθεση. Έδωσε... βήμα στον Καλάθη, πήρε προσπάθειες ο Χόμαν. Ο Κις έβαλε ορισμένα απίστευτα τρίποντα, αλλά κι αυτά μέσα στο ματς είναι. Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε την κακή βραδιά του Σπανούλη, τις λανθασμένες επιλογές από τον πάγκο, τα άσχημα ποσοστά στις βολές. Ήταν ένας Παναθηναϊκός που ήθελε να παίξει, αλλά δεν του έβγαιναν εύκολα πράγματα. Δεν ήταν κακός, αλλά δεν ήταν και έτοιμος. Τώρα πρέπει να ανέβει ένα βουνό. Να πετύχει τουλάχιστον τρεις νίκες, αν όχι τέσσερις, για να μείνει στο κόλπο. Τώρα πια δεν κρατά την τύχη στα χέρια, εκτός κι αν νικήσει στη Βαρκελώνη. Τότε ναι συζητάμε για τον πρωταθλητή Ευρώπης.

--------------------------------------------------------------------------------
Τα δεκάλεπτα: 21-21, 37-40, 55-57, 80-78
Μαρούσι: Κις 17(5/7τρ, 5ασ), Πελεκάνος 10(2), Μπατής 5(1), Χόμαν 13(6/9δ, 7ρ), Νάτζφεϊ 2, Μαυροειδής 4(5ρ), Καλάθης 11(3), Καϊμακόγλου 8, Λούκας 10(5λ)
Παναθηναϊκός: Τέπιτς, Σπανούλης 8(6λ, 6ασ), Περπέρογλου 2, Μπατίστ 15(7ρ), Φώτσης 10(2τρ, 6ρ), Χέισλιπ 2, Νίκολας 11(1), Διαμαντίδης 11(2), Πέκοβιτς 19(8/11δ), Καλάθης

Γιάννης Ζωιτός