13 Ιανουαρίου 2010

Λύκειο επέβαλε σε μαθήτρια να παρακολουθεί τα θρησκευτικά


Λύκειο στην Αθήνα επέβαλλε σε μαθήτρια του, να παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών, απορρίπτοντας το αίτημα των γονέων της για την απαλλαγή της. Η μαθήτρια κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε απαλλαγεί χωρίς κανένα πρόβλημα από το μάθημα, ωστόσο ο νέος διευθυντής του σχολείου έκρινε πως έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποια είναι η θρησκεία της μαθήτριας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «δεν επιτρέπεται η απαλλαγή από αυτό μαθητών που το σχολείο θεωρεί πως είναι Ορθόδοξοι!».


Οι γονείς της μαθήτριας μέσω του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη για να διαμεσολαβήσει ώστε να ανατραπεί απόφαση διευθυντή. Ο Συνήγορος του Πολίτη, με τη σειρά του, επεσήμανε το πρόβλημα στο Υπουργείο Παιδείας από τις 4 Ιουνίου 2009, κάνοντας λόγο για πρακτική που παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Παρολ’αυτά μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν έχει διευθετηθεί, παρόλο που «το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αρχή της ανεξιθρησκίας, αρχή την οποία η Κυβέρνηση σέβεται και υπηρετεί. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή μη σε μαθήματα και εκδηλώσεις ανάλογα με τη θρησκευτική τους πεποίθηση»!.

Οι γονείς της μαθήτριας διαμήνυσαν πως σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστο το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πηγή: Ελληνικό Παρατηρητηρίο των Συμφωνιών του Ελσίνκι