15 Ιανουαρίου 2010

ΜΑΡΟΥΣΙ-ΜΑΚΑΜΠΙ 83-75



Πανάξια πρόκριση Με μια εκπληκτική εμφάνιση, το Μαρούσι καθάρισε την Μακάμπι (83-75) και εξασφάλισε την πρόκριση στους 16 της Euroleague στην παρθενική του συμμετοχή στη διοργάνωση. Οι “κιτρινόμαυροι” χειρίστηκαν την κατάσταση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έβγαλαν την Μακάμπι νοκ-άουτ με απίστευτη αντεπίθεση στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έκλεισαν τα στόματα όλης της Ευρώπης, αποδεικνύοντας μέσα στο γήπεδο πως συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου. Απέναντι στη θρυλική Μακάμπι Τελ Αβίβ έπαιξαν εξαιρετική άμυνα και κρατήθηκαν κοντά στο σκορ επί 32 λεπτά. Και τότε έγινε η αλλαγή.

Σαν τους Κενυάτες στους δρόμους στιπλ, εξαφανίστηκαν αφήνοντας τον αντίπαλο να αναρωτιέται. Το κοουτσάρισμα του Μπαρτζώκα ήταν εξαιρετικό, καθώς ήξερε σε ποιό χρονικό σημείο να ρίξει στο τραπέζι καθένα από τα χαρτιά του. Ο ρυθμός έμεινε χαμηλά, οι παίκτες του Γκέρσον δεν βρήκαν γήπεδο να τρέξουν, ενώ οι γηπεδούχοι κέρδισαν τη μάχη του ριμπάουντ και ήταν πολύ ψύχραιμοι στη γραμμή του φάουλ.

Πρόσωπα
Πέντε παίκτες των γηπεδούχων πέτυχαν διψήφιο αριθμό πόντων. Καιμακόγλου και Χόμαν κράτησαν την ομάδα στα δύσκολα, ο Πελεκάνος έδωσε την απαιτούμενη ένταση για να γίνει η ανατροπή, ενώ Κις και Λούκας έδωσαν τις λύσεις στο τελευταίο πεντάλεπτο. Για τη Μακάμπι, πρώτος σκόρερ ήταν ο Πέρκινς με 18.

To ματς, βήμα-βήμα
Έντονη νευρικότητα έδειχνε το Μαρούσι στο ξεκίνημα. Η άμυνα ήταν βαριά, η επίθεση ανέμπνευστη, ενώ χάθηκαν πολλά λέι-απ. Μόνο ο Καϊμακόγλου με ένα προσωπικό σερί έφερε την ομάδα του μπροστά (10-8 στο 6΄). Οι Ισραηλινοί έστησαν ζώνη και το Μαρούσι κώλωσε (σερί 2-11), καθώς έχασε όλα τα τρίποντα και δεν αξιοποίησε 8 επιθετικά ριμπάουντ!!!

Το Μαρούσι έκανε μια προσπάθεια να μαζέψει τη διαφορά, κύριως βελτιώνοντας την αμυντική του συμπεριφορά: η Μακάμπι σκόραρε δύσκολα και η διαφορά μαζεύτηκε. Όταν στο 15΄μπήκε το πρώτο τρίποντο (μετά από 6 τούβλα) οι γηπεδούχοι πλησίασαν στον πόντο 23-24. Κάπου εκεί η αμυντική συγκέντρωση πήγε περίπατο, η Μακάμπι έκανε 6-0 με καρφώματα, αλλά ήρθαν δυο κολλητά τρίποντα (Νατζφεϊ και Καλάθης) για να τα μπαλώσουν. Στο κλείσιμο, οι Μαρουσιώτες δεν διάβασαν σωστά τις φάσεις κι ο Γκέρσον πήγε στο μπρέικ με 3 πόντους αέρα.

Ο Τζάρεντ Χόμαν πήρε τα πάνω του και οδήγησε το Μαρούσι στην αντεπίθεση. Οι Ισραηλινοί δεν είχαν την απαιτούμενη αμυντική συνοχή και βρέθηκαν πίσω στο σκορ μετά από 18 λεπτά (40-39 στο 24΄). Λίγο μετά το Μαρούσι προηγήθηκε και με 4 (47-43 στο 27΄), όμως το ματς παρέμεινε ντέρμπι. Η Μακάμπι ξαναβγήκε από πάνω (50-52), όμως οι “κιτρινόμαυροι επανήλθαν και τελείωσαν το δεκάλεπτο στα ίσα.

Τελικό χτύπημα
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπήκε στην τελευταία περίοδο με πεντάδα, άλλη από εκείνη που γύρισε το ματς στην προηγούμενη. Έξω Χόμαν-Λούκας-Καιμακόγλου, μέσα Κις-Πελεκάνος-Μαυροείδής. Το κόλπο λειτούργησε, ο ρυθμός άλλαξε και ο Πινι έχασε τη μπάλα. Με τον Πελεκάνο να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή, το Μαρούσι άρχισε κλείδωσε την άμυνα και ξεκίνησε απίστευτο σερί. Οι Ισραηλινοί έμειναν σχεδόν 6 λεπτά στους 58 πόντους και έφαγαν ένα 14-0 (σκορ 69-58 στο 37΄).

Βεβαίως, η Μακάμπι ξύπνησε και άρχισε το κυνηγητό και στο τελευταίο δίλεπτο το ματς έγινε ροντέο (σκορ 14-13!), όμως ήταν πολύ αργά. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν πάρει καλό προβάδισμα και ήξεραν πολύ καλά πως να το προστατεύσουν για να πετύχουν το μεγαλύτερο από τα φετινά τους θαύματα.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 31-34, 53-53, 83-75
Μαρούσι (Μπαρτζώκας): Μιλόσεβιτς, Κιζ 10 (1), Πελεκάνος 11 (1), Μπατής, Χόμαν 14, Μαυροειδής 5, Καλάθης 3 (1), Νάτζφεϊ 10 (2), Καϊμακόγλου 18 (1), Λούκας 12.
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκέρσον): Λιμονάντ, Σαρπ 6 (2), Βισνιέφσκι 6, Πέρκινς 18 (1), Γκριν 3, Πνίνι 2, Άντερσον 13 (1), Λάσμε 5, Έιντσον 6, Μπλούθενταλ 10 (2), Φίσερ 6.

Eπιμέλεια: Γιώργος Σκιάς
http://www.sportnet.gr/report.php?id=211240