19 Δεκεμβρίου 2009

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ 11 ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


«Μαζικό φακέλωμα με τις προσαγωγές»

«Με τη γενικευμένη πλέον μέθοδο των αυθαίρετων και μαζικών προσαγωγών για δήθεν «εξακρίβωση στοιχείων» οργανώνεται παράνομα, χωρίς την άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ένα εκτεταμένο φακέλωμα πολιτών σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση ευρύτατης κλίμακας».

Οι προσαχθέντες στη συντριπτική πλειονότητά τους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού καταεξευτελίστηκαν, σημειώνουν οι δικηγόροι στην αναφορά τους

Τα παραπάνω τονίζονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν 11 δικηγόροι χθες, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αφορμή τις προληπτικές προσαγωγές που έγιναν από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.


Η μήνυση στρέφεται «κατά παντός υπευθύνου που θα προκύψει από την προανάκριση και θα έχει τελέσει αξιόποινες πράξεις», ενώ κοινοποιείται στο Συνήγορο του Πολίτη.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των προσαχθέντων (900 και πλέον) ατόμων αφέθηκαν ελεύθερα, αφού όμως πρώτα καταεξευτελίστηκαν (καθώς υποχρεώθηκαν επί ώρα να καθήσουν οκλαδόν στο οδόστρωμα, περιμένοντας τα υπηρεσιακά αστυνομικά οχήματα μαζικών προσαγωγών), στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και πάνω από 10 ώρες, υποχρεώθηκαν σε πλήρη εγκληματολογική σήμανσή τους (φωτογράφηση και δακτυλοσκόπηση) και στερήθηκαν ακόμη και τα πλέον βασικά δικαιώματά τους, όπως η χρήση τηλεφώνου και η επικοινωνία τους με δικηγόρο. Κάποιες από τις προσαγωγές σημειώθηκαν με ευθεία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου», αναφέρουν οι δικηγόροι και επισημαίνουν:


«Αντιμετωπίσαμε τον εμπαιγμό και την αυταρχική άρνηση των αστυνομικών, οι οποίοι μας απαγόρευσαν παράνομα και αντισυνταγματικά την επικοινωνία με τους εντολείς μας, παρά τις πολύωρες και συνεχείς διαμαρτυρίες μας για την κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων και συνταγματικών ελευθεριών αθώων πολιτών. Με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραπέμπονταν για το αδίκημα της απείθειας κατά την αυτόφωρη διαδικασία και κάτω από ψυχολογική βία, οι παραπάνω καταναγκάστηκαν τελικά να ανεχθούν τη σήμανσή τους».


Ο Ζήσης Κλεισιάρης, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μεταξύ των υπογραφόντων τη μήνυση δικηγόρων, ανέφερε ότι «θέσαμε τη μηνυτήρια αναφορά υπόψη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγεωργίου, ζητώντας να κινηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», ενώ ο συνάδελφός του Γιάννης Φρεγγίδης, μέλος του ΠΑΣΟΚ κατά δήλωσή του, επισήμανε ότι: «40 χρόνια αγωνιζόμασταν για να μη βλέπουμε αυτά που βλέπουμε τώρα». Εκτός από τους παραπάνω, τη μήνυση υπογράφουν οι δικηγόροι: Αρετή Σκουνάκη, Γιώργος Τζαμαδάνης, Κωνσταντίνα Κάτσια, Γιάννης Τσούκας, Ολγα Ακριτίδου, Αθηνά Πανταζάτου, Αικατερίνη Ανουσάκη, Χαράλαμπος Κουρουνδής και Βασιλική Ρουμελιώτη.


Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=112836