20 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Α.Ε στο Μαρούσι


Μεσαιωνικές συμβάσεις με δανεισμό των εργαζομένων

Η εργοδοσία θέλει εργάτες - «λάστιχο» που θα προσαρμόζονται στις δικές της ανάγκες
Σε θερμοκήπιο κάθε εργοδοτικής αυθαιρεσίας έχει μετατραπεί το αντεργατικό καθεστώς που έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με εφόδιο, λοιπόν, την ισχύουσα νομοθεσία η επιχείρηση υγείας «Νεφρολογικό Ινστιτούτο ΑΕ» υπογράφει συμβάσεις εργασίας με το δικαίωμα να μπορεί να διαθέσει τον εργαζόμενο ακόμα και ως δανεικό!
Η εταιρεία εδρεύει στο Μαρούσι και ο εργοδότης στις συμβάσεις που καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν, μεταξύ των άλλων, αναφέρει τα εξής: «Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να παρέχει την υπηρεσία του, με τους ίδιους όρους σε περίπτωση μεταφοράς του καταστήματος αυτού σε άλλη διεύθυνση ή και σε περίπτωση δημιουργίας υποκαταστήματος ή υποκαταστημάτων ή και εταιρειών του ιδίου Ομίλου μέσα στα όρια του νομού Αττικής, χωρίς με τη μετάθεση αυτή να δημιουργείται υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης εκτός έδρας ή άλλης παροχής ή να θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εργαζόμενου».
Δηλαδή, ο εργαζόμενος μπορεί να γίνεται λάστιχο για τις επιδιώξεις του εργοδότη, χωρίς αυτός να έχει καμιά πρόσθετη υποχρέωση. Και ύστερα από αυτό, ο εργοδότης αποθρασύνεται στην κυριολεξία. Ο εργαζόμενος, δε θα πρέπει να έχει καμία αξίωση όπως περιγράφει παραπάνω, «είτε η μετάθεση αυτή είναι υπό όρους δανεισμού προσωπικού είτε υπό όρους ανάληψης των ίδιων υποχρεώσεων με την προηγούμενη εταιρία και αναγνώρισης της προϋπηρεσίας του σε αυτήν». Ετσι ο εργοδότης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εργαζόμενο ως δανεικό, όπου τον χρειάζεται, για να υπηρετήσει το βασικό στόχο της αύξησης της κερδοφορίας της επιχείρησής του.
Μάλιστα ο εργοδότης, σε άλλο σημείο της σύμβασης, υποχρεώνει τον εργαζόμενο να δεχτεί και το απαράδεκτο καθεστώς «για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας που ισχύει κάθε φορά», όπως και να κάνει υπερωρίες, όταν, κατά την κρίση του εργοδότη «παρίσταται ανάγκη» σε έκτακτες περιπτώσεις. Για τον εργαζόμενο, λοιπόν, πρέπει να ισχύει μόνο εκείνο που συμφέρει τον εργοδότη, ο οποίος μπορεί να καταπατά απροκάλυπτα τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα.



17/10/2009 από Ριζοσπάστη
17/10/09 από indy.gr
 
Mήτσος Κ.