30 Οκτωβρίου 2009

Με βηματισμό χοίρου στο χάος των εμβολιασμών


Απο τις 18.10.2009 αρχισαν στη Γερμανια οι εμβολιασμοι που θα προστατευσουν δηθεν τον κοσμο απο την γρίπη των χοίρων - δισεκατομμύρια για τις φαρμακευτικές εταιρείες, κινδυνοι και παρενέργειες για τους πολίτες.                         
 του Jens Berger
Από χθες (18.10.2009) αρχισε το εργοστάσιο της φαρμακευτικής πολυεθνικής GlaxoSmithKline στη Δρέσδη (GSK) (1) να παραδιδει το εμβόλιο Pandemrix στις κρατικές αρχές. Περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα στοιχίσει το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων στους γερμανικους οργανισμους ασφάλισης υγείας και στους προϋπολογισμους του Δημοσιου. Μεσα σε μια ατμοσφαιρα πυρετωδους κινδυνολογίας τα ομοσπονδιακα κρατίδια, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας ειχαν στο τέλος του 2007 με την GSK μια σύμβαση για την παραδοση των ορων, η οποία αρχικά προεβλεπε την αντιμετώπιση μιας πανδημίας της γρίπης των πτηνών. Η γρίπη των πτηνών δεν ήρθε, τώρα ομως η χωρα συνταρασσεται απο την πολύ πιο ήπια και λιγότερο επικίνδυνη γρίπη των χοίρων.

Η συμφωνία με την GSK διατηρει ωστόσο την ισχύ της και τα Ομοσποδιακα Κρατιδια πρέπει να αγορασουν τώρα 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που προορίζεται για την υποθετικα επικίνδυνη γρίπη των πτηνών. Το εμβολιο Pandemrix είναι σχετικά ακριβο, περιέχει δε πρόσθετα υλικα, που μολις που ελέγχθηκαν και μπορει να είναι για τον ασθενη πιο επικίνδυνα από τα συμβατικά εμβόλια. Παρά τους κινδύνους αυτους ενας είναι ήδη ο νικητής - η GSK κερδιζει στο μεγαλύτερο τεστ της σύγχρονης ιατρικης ιστορίας γυρω στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια (2), ενω όλες οι δαπάνες για τυχον βλαβες και παρενεργειες εχουν αναληφθει κατα την συμφωνια από το κράτος.



Πηγη: Telepolis 20.10.2009, http://www.heise.de/tp/r4/artikel/31/31334/1.html
Μεταφραση: Google και Εμμανουηλ Σαριδης

από το ελληνικό site στη Γερμανία http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=home