18 Οκτωβρίου 2009

ΦΛΩΡΙΝΑ: Το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ θα στηθεί στον τόπο της θυσίας τους


Μιλώντας στο «Ρ» με αφορμή την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για το μνημείο, ο Γιωργος Μούλης, γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του Κόμματος, σημείωσε:
«Το ΚΚΕ, από τη μεταπολίτευση και έπειτα, πάντα και στο πλευρό του Παραρτήματος Φλώρινας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανέγερση μνημείου αντάξιου της θυσίας των μαχητών του ΔΣΕ και ταυτόχρονα χαρακτηρισμό της έκτασης ως Τόπου Ιστορικής Μνήμης, χώρο πρασίνου (κοιμητήριο). Η επίμονη και πολύχρονη προσπάθεια του Κόμματος, συνέβαλε ώστε αυτό το αίτημα να συμμερίζονται και να στηρίζουν εκτός από δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, εργαζόμενους και νέους σε όλη την Ελλάδα, και το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, που με απόφασή του στο προς έγκριση Σχέδιο Πόλης του δήμου προτείνει ανάλογη αξιοποίηση. Επίσης, 16 μαζικοί φορείς του νομού Φλώρινας που εδώ και 1,5 χρόνο, μετά από πρωτοβουλία του Κόμματος, συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, με σχετικό υπόμνημά τους ζητούν την ανέγερση μνημείου και το χαρακτηρισμό του χώρου ως Τόπου Ιστορικής Μνήμης, χώρο πρασίνου (κοιμητήριο). Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί οφειλόμενο ιστορικό χρέος, προς τους 850 μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που θάφτηκαν ομαδικά το 1949 στο χώρο αυτό κι εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι και σήμερα θαμμένοι σ' αυτήν την έκταση, γνωστή ως "λάκκο της Φλώρινας". Το Κόμμα έδωσε τελικά τη λύση, αφού παρά τις προσπάθειες, η κωλυσιεργία και η γραφειοκρατία που επιδείχθηκε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μετέθετε την ικανοποίηση του αιτήματος στο απώτερο μέλλον».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ ο χώρος που βρίσκεται ο τάφος των περισσότερων από 800 μαχητών - μαχητριών του ΔΣΕ στη μάχη της Φλώρινας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με συγκίνηση ανακοινώνει στους συντρόφους, μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της ΕΑΜικής Αντίστασης, στον ελληνικό λαό, ότι, μετά από πολύχρονες προσπάθειες, πέρασε στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ ο χώρος, στον οποίο βρίσκεται ο κοινός τάφος των περισσότερων από 800 μαχητριών και μαχητών του ΔΣΕ, τιμημένων νεκρών του στη μάχη της Φλώρινας το 1949.

Είναι μια ιστορική στιγμή. Με την αγορά από το ΚΚΕ της συγκεκριμένης έκτασης έγινε δυνατό να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εμπόδιζαν τη διαμόρφωση του χώρου και την ανέγερση μνημείου αντάξιου της μεγάλης αυτής θυσίας. Εγινε το πρώτο βήμα για να ανταποκριθούμε στο χρέος μας να αναδείξουμε την αιματοποτισμένη προσφορά του λαϊκού ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην άνιση μάχη που έδωσε για το δίκιο του λαού μας.

Η ΚΕ απευθύνει κάλεσμα, πρώτα απ' όλα στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, να συμβάλουν στη συγκέντρωση των απαραίτητων οικονομικών για τη διαμόρφωση του χώρου και την ανέγερση του μνημείου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 18/10/009


ΒΟΡΕΙΑ της Αθήνας: ΦΛΩΡΙΝΑ: Ίσως ο μοναδικός μαζικός τάφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει γίνει μνημείο…