21 Οκτωβρίου 2009

«Στο κρατητήριο θα έχει την ευκαιρία να ξαναδουλέψει με μετανάστες»




Στο κρατητήριο θα έχει την ευκαιρία να ξαναδουλέψει με μετανάστες» φέρεται να ήταν η απάντηση του εισαγγελέα στον δικήγόρο του κοινωνιολόγου Δημ. Παρσάνογλου -ο οποίος το Σάββατο διαμαρτυρήθηκε για ξυλοδαρμό μετανάστη από αστυνομικούς και κατέληξε κρατούμενος- όταν εκείνος υποστήριξε ότι ο πελάτης του λόγω επαγγέλματος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν μετανάστες.

Ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά χθες το μεσημέρι, ο κοινωνιολόγος και ο Αφρικανός μετανάστης που συνελήφθησαν το Σάββατο το βράδυ στην Ομόνοια. Κατά τη διενέργεια της αυτόφωρης διαδικασίας υποστήριξαν ότι αρνούνται τις κατηγορίες που αφορούν σε εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής, δήλωσαν ότι επιθυμούν να δικαστούν, ζητώντας ωστόσο αναβολή της δίκης προκειμένου να κληθούν μάρτυρες για την υπόθεση. Η δίκη, στην οποία αναμένεται να κληθούν ως μάρτυρες και οι δύο αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τη σύλληψη, αναβλήθηκε για τις 29 Οκτωβρίου.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το συμβάν που οδήγησε στο κρατητήριο τον κ. Δημήτρη Παρσάνογλου και τον Αφρικανό μετανάστη έλαβε χώρα το Σάββατο στις 7 και μισή το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, στην Ομόνοια. Ένας άντρας, ντυμένος με πολιτικά ήρθε σε συμπλοκή με τον εν λόγω μετανάστη παρουσία αρκετού κόσμου που αντιλήφθηκε το συμβάν. Στη συνέχεια δύο ένστολοι ακινητοποίησαν το μετανάστη, χτυπώντας τον και ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Ο κ. Παρσάνογλου περνούσε από το σημείο, όταν υπέπεσε στην αντίληψή του το τι διαδραματιζόταν. Ο ίδιος παρενέβη, ζητώντας από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να χτυπούν το μετανάστη αφού τον είχαν ήδη ακινητοποιήσει. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο αστυνομικοί να συλλάβουν και τον ίδιο για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής, παρ’ ότι ο ίδιος ανέφερε επανειλημμένα ότι δεν έχει την πρόθεση να φέρει αντίσταση.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιδρομίου, όπου κρατήθηκαν το Σάββατο το βράδυ. Την Κυριακή οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος αρνήθηκε το ενδεχόμενο αποφυλάκισής των δύο κρατουμένων. Οι δύο άντρες οδηγήθηκαν ξανά στο αστυνομικό τμήμα και πέρασαν εκεί το βράδυ της Κυριακής. Τελικά χθες στις 12 το μεσημέρι, οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων για την αυτόφωρη διαδικασία, όπου και τελικά πήραν αναβολή της δίκης για τις 29 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δημήτρης Παρσάνογλου είναι καθηγητής κοινωνιολόγος, σε θέματα μετανάστευσης, ερευνητής του Παντείου, ενώ έχει πραγματοποιήσει αρκετές μελέτες για το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
και οδηγήθηκε στο κρατητήριο.

Ρεπορτάζ: Αγγελική Δημοπούλου
Δημοσίευση: 20-10-2009 14:33 από Ομάδα TVXS