10 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ: 9η συνεδρία


Ασθε: (ξαπλωμένος στο ντιβάνι χαλαρός ξεκούραστος) Εσείς γιατρέ γνωρίζοντας τόσα πράγματα για τους ανθρώπους, πρέπει να έχετε λύσεις για όλα σας τα προβλήματα και να παίρνετε μέτρα πρίν εμφανιστούν.

Ψυχο: (κοιτάζοντας τον κατάματα) Αγαπητέ μου, αυτές που εσείς νιώθετε ως λύσεις ή ως κάτι νέο στη ζωή σας, είναι απλά το αποτέλεσμα μιας αυθεντικής ειλικρινούς σχέσης που προέκυψε ανάμεσά μας. Όταν και όπου χάνεται η ειλικρίνεια στις ανθρώπινες σχέσεις, τότε διαταράσσετε η ψυχολογική ισορροπία.

Ασθε: (κάπως απορημένος) Δηλαδή γιατρέ όταν ξεκινάτε θεραπεία σε ασθενή, δεν είστε σίγουρος από πρίν για την θετική κατάληξη; Αυτοσχεδιάζετε…, είναι αυτό επιστήμη;

Ψυχο: (βηματίζοντας με βλέμμα στο άπειρο) Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός το ίδιο και τα προβλήματά του. Επινοώ νέα θεραπευτική γλώσσα για κάθε ασθενή, δηλαδή αγνοώ κάθε δεδομένη από πρίν τεχνοκρατική μέθοδο, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για όλους τους συναδέλφους μου. Σημασία έχει για μένα η επινόηση, θεωρώ σημαντική τη διαδικασία όπου θεραπευτής και θεραπευόμενος δουλεύουν μαζί και επινοούν μαζί με ειλικρίνεια. Είναι η τακτική που παραδειγματίζει για δημιουργία ειλικρινών σχέσεων στη ζωή. Όπου κατακτώνται δεν υπάρχει ανάγκη καμίας θεραπείας. Στην κοινωνία που θα επικρατήσουν η ειλικρίνεια και η ελευθερία στις σχέσεις πιθανόν να μην υπάρχουν ψυχαναλυτές.

Ασθε: (ανακάθεται στο ντιβάνι) Μα…απαντήστε μου ειλικρινά γνωρίζατε από πρίν, ή έστω τώρα εκ των υστέρων…ότι μέσω της ψυχανάλυσης…αυτό που εσείς ονομάζετε ειλικρινή σχέση… κάνατε…πολιτική παρέμβαση, μου αλλάξατε πολιτικό ιδεολογικό προσανατολισμό…δημιουργήσατε πρόβλημα στο κόμμα μου;
Ψυχο: (χαμογελώντας) Μην υπερβάλετε μόνο σκεφτείτε. Η ψυχανάλυση για μένα είναι πάθος για την αλήθεια είναι η δίχως συμβιβασμούς πίστη στη λογική, θεωρώ την λογική ως ένα βασικό ανθρώπινο εργαλείο για να δίνουμε κάποιο νόημα στη ζωή, να παραμερίζουμε τις ψευδαισθήσεις από τα θρησκευτικά, οικογενειακά και ιδεολογικά δόγματα, να γινόμαστε ανεξάρτητοι από τις δεσμευτικές εξουσίες, να εδραιώνει κάθε άνθρωπος την προσωπικότητα του, στα πλαίσια της αυτεξουσίας του.

Ασθε: (ξαπλώνει και…σηκώνεται απότομα) Εγώ ήμουν έτοιμος να σταματήσω τις συνεδρίες, νιώθω τόσο καλά, εσείς ανοίγετε διαδικασία συνέχισης, προοπτικής. Μήπως είναι επαγγελματικό τρίκ;

Ψυχο: (καθισμένος στο γραφείο του για τις σημειώσεις) Μόνος σας επιλέξατε την ψυχοθεραπεία, θα χαρώ πολύ μόνος σας να την σταματήσετε. Είναι σημάδι ισχυροποίησης της θετικής αλλαγής, αρχίζει πλέον να σας γίνεται πεποίθηση, συνείδηση. Αυξάνουν οι πιθανότητες αυτές οι αλλαγές να γίνονται μη αναστρέψιμες, να μην μπορείτε να ξαναγίνετε ο παλιός ασθενής εαυτός σας, αντιθέτως να βοηθήσετε με το παράδειγμά σας και άλλους συνανθρώπους σας. Η πολιτική σκέψη και δράση υπ΄ αυτές τις προϋποθέσεις νομίζω πως βοηθάει.

Ασθε: (σηκώθηκε αμίλητος σκεφτικός συνοφρυωμένος, άνοιξε την πόρτα και έφυγε, για πρώτη φορά χωρίς να χαιρετήσει ούτε να κοιτάξει τον γιατρό)

ο ψυχόπονος