3 Σεπτεμβρίου 2009

WIND: Απεργία για να ανακληθoύν οι απολύσεις


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι εργαζόμενοι στη Wind και την Tellas

Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.α. Θα έπρεπε λοιπόν να παρέχεται συνδυασμένα ώστε να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, προσφέροντας φθηνές και ποιοτικές επικοινωνίες , μισθούς και συνθήκες εργασίας με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και στη χώρα μας έχει παραδοθεί πλήρως στο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα οι τεράστιες δυνατότητες για φθηνές και καλές επικοινωνίες να θυσιάζονται στο βωμό των μονοπωλιακών κερδών. Τα αντιδραστικά μέτρα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που πηγάζουν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, εξυπηρετούν τον ανταγωνισμό. Τα παραδείγματα πολλά: Πώληση του ΟΤΕ στην DT. Στρατηγική συμμαχία Vodafone – HOL (του ομίλου INTRACOM). Ολοκλήρωση της εξαγοράς της Tellas από την Wind. Ποιο το όφελος για τον ελληνικό λαό; «ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας», φορολόγηση των καρτοκινητών, υπέρογκες χρεώσεις.

Από την άλλη η απελευθέρωση συνδυάζεται άρρηκτα με μεγάλη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον κλάδο, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των πολυεθνικών. Η κατάσταση αυτή εντείνεται λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης την οποία καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Έτσι σε όλες σχεδόν τις εταιρείες του κλάδου ευδοκιμούν όλων των ειδών οι σχέσεις εργασίας, με τις ελαστικές μορφές και το δουλεμπόριο της επινοικίασης να αυξάνονται. Στον ΟΤΕ οι OTEPLUS και HELLASCOM επινοικιάζουν εργαζόμενους στην μητρική, με διαφορετικό μισθολόγιο, ωράριο κτλ, χτυπώντας τις ΣΣΕ. Η Cosmote ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας με καθαρά κέρδη μόνο για το 2008 410 εκ. ευρώ(!!) απολύει και εντατικοποιεί την εργασία. Ίδιες πρακτικές και στην HOL, τη Vodafone, τη Forthnet και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Η Wind προκλητικά καυχιέται για τους 6 εκ πελάτες της και για κέρδη 433,8 εκατ. ευρώ για το 2008! Κέρδη που προέκυψαν από την εργασία των συναδέλφων στην Wind. Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όμως το κεφάλαιο κοιτάει πως θα διασφαλίσει και θα αυξήσει τα κέρδη του και έτσι η διοίκηση της Wind από την αρχή του χρόνου έχει προβεί σε σειρά αντεργατικών μέτρων: μείωση μισθού σε όλους – απολύσεις – μηδενικές αυξήσεις – διαίρεση των εργαζομένων (επιλεκτικά μπόνους, κόψιμο επιδομάτων σε νέους εργαζόμενους ή και σε ολόκληρα τμήματα (Tellas) – απλήρωτες υπερωρίες – επιμήκυνση του ωραρίου – διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας –outsourcing ενός προσοδοφόρου κομματιού της εταιρείας (υπηρεσία καταλόγου). Δεν μένει όμως μόνο εκεί.

Η Wind πρωτοστατεί και προχωράει στην απόλυση της Κατερίνας Τζίμα συμβασιούχου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, που το μόνο «αμάρτημα» που διέπραξε είναι η συμμετοχή και η πρωτοπόρα δράση στο συνδικάτο. Πρωτοστάτησε στην επιτυχία της απεργίας στην Wind στις 14 Ιούλη, πρόβαλε το αίτημα της κατάργησης των ελαστικών μορφών εργασίας, προέτρεψε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν και να αγωνισθούν για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία. Σαν απάντηση στην κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων για την καταχρηστική απόλυση της Κ. Τζίμα απολύει και την Όλγα Kολιούση εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου ΠΑΣΕΤΙΜ και μέλος του ΣΕΤΗΠ, επίσης στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Αυτό που τιμωρείται είναι η συνδικαλιστική δράση στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων και του Πανεργατικού Αγωνιστικού ΜΕτώπου, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων και απέναντι από τα κέρδη των εργοδοτών. Ακριβώς για αυτό και μπροστά στον φόβο της ενδυνάμωσης και της συσπείρωσης μας, χτυπούνε την συνδικαλιστική δράση που είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε εργαζόμενου. Είναι καιρός να σπάσουμε τον φόβο που καλλιεργούν οι αντίπαλοι μας να μετατρέψουμε την δυσαρέσκεια μας σε οργανωμένη πάλη κατά των εκμεταλλευτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Σκεφτείτε καλά! Οι καπιταλιστές κερδίζουν όλα τα χρόνια από την ανοδική πορεία της οικονομίας. Αυξάνουν τα κέρδη και τη δύναμη τους, ενώ χειροτερεύει η κατάσταση όλων εμάς που παράγουμε τον πλούτο. Τώρα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης δυναμώνει η επιθετικότητα του κεφαλαίου κατά του συνόλου των εργατικών δικαιωμάτων. Προσπαθούν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες μας, να μας παγιδεύσουν στην λογική του μικρότερου κακού, να μπλοκάρουν ουσιαστικές διεκδικήσεις.

Το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο. Τα κέρδη των πολλών, η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, οδηγούν την κρίση που σημαδεύει το σύστημα και δείχνει τα όρια του. Αυτή την αλήθεια προσπαθούν να μας αποκρύψουν οι απολογητές του συστήματος αποδίδοντας τις αιτίες της κρίσης στη διαχείριση, στην απληστία των τραπεζιτών, στα golden boys, με μόνο στόχο να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους.
ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ!
Μόνη απάντηση είναι η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, η ανάδειξη της προοπτικής της πάλης, η σύνδεση της με το ταξικό εργατικό κίνημα με το Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο. Σήμερα κάθε προσπάθεια για ανακοπή της επίθεσης, ακόμα και για προσωρινές νίκες απαιτεί ξεκάθαρη στάση για το συνολικό προσανατολισμό και την προοπτική του αγώνα. Απαιτεί ενιαία ταξική αντεπίθεση στο σύνολο του κλάδου και συντονισμό σε όλους τους κλάδους, για την ανασύνταξη και ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, την πάλη για κάθε πρόβλημα αλλά και την πάλη για βαθιές αλλαγές για την ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι σήμερα η ώρα να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Οι απολύσεις των δύο συνδικαλιστριών στην Wind, είναι θέμα που αφορά το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο, το σύνολο της εργατικής τάξης.

Το ΣΕΤΗΠ έχει σαν σκοπό του να ενώσει το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο, να ανοίξει το δρόμο για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης απέναντι στη γραμμή της υποταγής και του συμβιβασμού της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που στηρίζουν την πολιτική της Ε.Ε., αποδεχόμενοι τις αρχές της ανταγωνιστικότητας, της ανταποδοτικότητας, την αφαίρεση των δικαιωμάτων μας, που στηρίζουν και αποδέχονται τη μερική απασχόληση, τις πολιτικές που χτυπάνε το 8άωρο, την απελευθέρωση των απολύσεων, που συναινούν στον κοινωνικό διάλογο, υπογράφοντας αυξήσεις ψίχουλα

Το ΣΕΤΗΠ με συνέπεια ακολουθεί την πραγματική διαχωριστική γραμμή που έχει χαράξει το ΠΑΜΕ στο κίνημα: Ή με τα μονοπώλια Ή με το λαό, έχοντας να επιδείξει μικρούς και μεγάλους αγώνες, μικρές και μεγαλύτερες νίκες. Με ταξική ενότητα που χτίζεται ανάμεσα στους εργαζόμενους, στη βάση, συγκροτώντας Σωματειακές Επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, ξεπερνώντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες όταν αυτές είναι συμβιβασμένες και εργοδοτικές.

Μόνη ρεαλιστική διέξοδος που μπορεί να ωφελήσει τους εργαζόμενους στον κλάδο και συνολικά τον Ελληνικό λαό είναι η συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Τηλεπικοινωνιών που θα συγκεντρώνει τα μέσα επικοινωνιών υπό εργατικό έλεγχο. Μόνο έτσι με το πέρασμα των μέσων επικοινωνίας στην κρατική κοινωνική ιδιοκτησία και με την ανάπτυξη τους κάτω από κεντρικό σχεδιασμό μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα στόχοι που είναι αντιφατικοί στο καπιταλιστικό σύστημα, όπως: Φθηνή, εύκολη, ποιοτική και ταχεία πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες για όλους, Μείωση του εργάσιμου χρόνου, Δημόσια και εργασιακή υγεία & ασφάλεια, Δημοκρατικά δικαιώματα εργαζομένων. Αποδυναμώστε εκείνες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι σ’ αυτή την ρεαλιστική διέξοδο. Με αυτή τους την στάση συμβάλουν στην ουσία στη στήριξη των μονοπωλίων και των επιλογών τους με όλες τις συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


· Την άμεση ανάκληση της τρομοκρατικής, παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης της συναδέλφισσας συνδικαλίστριας στην Wind Όλγας Κολιούση
· Την άμεση ανάκληση της τρομοκρατικής και καταχρηστικής απόλυσης της συμβασιούχου συναδέλφισσας συνδικαλίστριας στην Wind Κατερίνας Τζίμα.
· Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους 7ωρο 5μερο 35ωρο. 1400 ευρώ κατώτερο μισθό
· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - να μην χαθεί καμία θέση εργασίας
· Υπογραφή Κλαδικής σύμβασης
· ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων. Να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών και της συνδικαλιστικής δράσης.