6 Σεπτεμβρίου 2009

Πραξικόπημα στην Ονδούρα





Ολα τα μέτωπα ανοιχτά

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.

Ανοιχτά είναι καθώς φαίνεται όλα τα μέτωπα στην Ονδούρα 9 βδομάδες μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος.

Καταρχήν, όσον αφορά το λαϊκό παράγοντα, τον μεγάλο πρωταγωνιστή των εξελίξεων, το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα. Οπως δήλωσε ο Ισραέλ Σαλίνας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Ονδούρας, την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με τη συμμετοχή όμως των οργανώσεων από όλη τη χώρα, ώστε να καταλήξουν σε τρόπο δράσης για την ανατροπή του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με τον Σαλίνας κύριος στόχος είναι η ισχυροποίηση των δομών του Μετώπου και η διεύρυνση της πάλης του σε όλα τα μέτωπα και σε κάθε πόλη, επαρχία και τόπο δουλειάς.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι έκανε μια αντιπρόταση, καθώς οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας βάσει της Συμφωνίας του Σαν Χοσέ απέτυχαν και αντιπρότεινε «το σχέδιο ενάντια στην κρίση» προτείνοντας να αποχωρήσει ο ίδιος από την εξουσία, να μην επιστρέψει ο πρόεδρος Σελάγια, αλλά να αναλάβει ως «μεταβατικός» ένας ακόμη πρωταγωνιστής του πραξικοπήματος, ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Χόρχε Ριβέρα Αβιλες. Ο πρόεδρος Σελάγια απέρριψε την πρόταση, ενώ αναμενόταν να παραστεί στη σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-OAS που ήταν προγραμματισμένη για χτες - πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - ειδικά για την Ονδούρα. Τέλος, σύμφωνα με το Τελεσούρ, η ΕΕ αποφάσισε να εξαιρέσει την Ονδούρα από τις εμπορικές συνομιλίες με την Κεντρική Αμερική.

ΦΩΤΟ: http://hablahonduras.com/fotos/

Ο λαϊκός αγώνας συνεχίζεται

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες από την εκδήλωση του πραξικοπήματος και την ανείπωτη καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών και των στρατιωτικών δυνάμεων, ο λαός της Ονδούρας δεν πρόκειται να ξεπουληθεί ούτε να εγκαταλείψει τον αγώνα, τόνισε ο γενικός συντονιστής του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα Χουάν Μπαραχόνα, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα.

Ο Μπαραχόνα τόνισε ότι ο αγώνας περνά σε άλλο επίπεδο και θα διευρυνθεί και στα 18 διοικητικά διαμερίσματα της χώρας, ενώ κατέληξε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε με την επιστροφή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, καθώς στόχος πλέον του κινήματος δεν είναι απλώς η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, αλλά η επίτευξη του στόχου της σύστασης της συντακτικής συνέλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος και συνεπώς και της χώρας. Τέλος, ο Μπαραχόνα ανέφερε ότι το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον όσον αφορά τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - OAS μετά την αποτυχημένη αποστολή για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του προέδρου Σελάγια. Στη Σύνοδο παρευρίσκεται και ο πρόεδρος Σελάγια, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

Πάντως, την παρουσία του Σελάγια στην αμερικανική πρωτεύουσα «γνωρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενες συναντήσεις, όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά εάν τελικά οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν επισήμως το πραξικόπημα, στρατιωτικό πραξικόπημα, ώστε να διακοπεί οποιαδήποτε βοήθεια, οικονομική, πολιτική ή στρατιωτική ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αποφάσεις μέχρι τώρα»...

Πάντως, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία διεθνούς Ανάπτυξης) όργανο άσκησης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ καθώς μέσω αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν «μη κυβερνητικές οργανώσεις» έχει ήδη προγραμματίσει την αποστολή «βοήθειας» 47 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2009, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.


ΦΩΤΟ: GRANMA INTERNASIONAL

http://www.granma.cu/espanol/2009/imagenes.html