1 Ιουλίου 2009

Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ: Να βρεθούν οι ένοχοι


Χρυσάνθη Κωστοπούλου

Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η Μετανάστρια, η Γυναίκα, η Αγωνίστρια. Ένας Μεγάλος Ανθρωπος σε μια μικρή χώρα. Δραστήρια, γενική γραμματέας του πρωτοβάθμιου σωματείου (Π.Ε.Κ.Ο.Π.). Δέχεται την άνανδρη δολοφονική επίθεση καθώς γύριζε στο σπίτι της μετά τη δουλειά.
Σ΄ ένα δρόμο στα Πετράλωνα οι πληρωμένοι δολοφόνοι την περιμένουν και της ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και στο σώμα , θέλοντας να την κάνουν να σωπάσει για πάντα και εξαφανίζονται μέσα στο σκοτάδι. Άραγε δεν άφησαν ούτε ένα ίχνος πίσω τους? Από την πρώτη στιγμή του τραγικού γεγονότος καμία "αρχή" δεν παίρνει την υπόθεση σοβαρά. Οι άνθρωποι που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της καθώς και η μητέρα της προσπαθούν να δώσουν όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορούν για το τι αντιμετώπιζε τελευταία η Κωνσταντίνα ακόμα και για τις καλυμμένες απειλές που δεχόταν, γιατί αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των καθαριστριών που δούλευαν στην εταιρεία "ΟΙΚΟΜΕΤ"(καθαρίστριες του ΗΣΑΠ,ΟΣΕκ.λ.π.). Κανείς δεν θέλει να ψάξει ποιος έδωσε την εντολή δολοφονίας. Το γιατί γίνεται αμέσως γνωστό. Η αστυνομία σ ένα μικρό χρονικό διάστημα "διεξάγει έρευνες" που δεν αποδίδουν. Οι υπεύθυνοι θέλουν να μπει γρήγορα η υπόθεση στο αρχείο. Να ξεχαστεί!!

Όμως αυτή η Γυναίκα που από το Δεκέμβρη δίνει μια μεγάλη μάχη όχι μόνο για τη ζωή της αλλά και για τις "ζωές" των συναδέλφων της, συνεχίζει μ΄ όλη της τη θέληση και δύναμη να ζητάει δικαίωση. Μαζί της, στο πλάι της, βρίσκονται και τα μέλη του σωματείου της καθώς και ο απλός κόσμος που στάθηκε αλληλέγγυος από την πρώτη στιγμή. Η ζωή της κρέμονταν σε μια κλωστή και εκείνη συνέχιζε να ζητάει απαντήσεις. Ξεπερνώντας απίστευτα γρήγορα το σοκ και με μια τεράστια εσωτερική δύναμη προσπαθεί να μάθει για το τι γίνεται με τις συναδέλφους της και για τον αγώνα που είχαν αρχίσει μαζί.
Φυσικά οι απαντήσεις που ζήτησε όχι μόνο η Κωνσταντίνα αλλά και όλοι οι άλλοι που της συμπαραστέκονται δεν έχουν δοθεί ακόμα! Η υπόθεση αυτή παραμένει "άλυτη". Ο φάκελος της για μια ακόμα φορά (3η) έφυγε από τον ανακριτή χωρίς καμία πρόοδο. Άραγε αν δεν ήταν μετανάστρια συνδικαλίστρια και ήταν μια "επώνυμη" θα υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση? Όχι φυσικά!! Οι "ενοχλητικοί" πρέπει να "φεύγουν" από τη μέση.


Το ποιος πλήρωσε γι΄ αυτή τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας δεν είναι γνωστό ακόμα. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να κρατήσει υπεύθυνη στάση , να μην συγκαλύψει αυτή την απόπειρα δολοφονίας να βρει και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους.
Γιατί έγινε αυτή η απόπειρα? Γιατί η Κωνσταντίνα συνέβαλε και στη συγκέντρωση του εμπειρικού υλικού της έρευνας-εργασιακές σχέσεις στο κλάδο του καθαρισμού - αποτελέσματα εμπειρικής έρευνας.Αθήνα Γενάρης 2009 (Υπεύθυνος συντονιστής Γιάννης Κουζής- Αντα Σταματη- Αποστόλης Καψάλης- Σοφία Λαμπουσάκη).
Έγινε γιατί η Κωνσταντίνα ως μέλος του προεδρείου της ΠΕΚΟΠ πάλευε για τα δικαιώματα όλων όσων εργάζονται στους εργολάβους καθαριότητας. Έκανε καταγγελίες για τη παραβίαση στα ωράρια εργασίας, στην καταβολή των νομίμων αποδοχών , στην ασφάλιση, στα θέματα υγιεινής και στις παραβιάσεις των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Στην έκθεση υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες για όλα τα παραπάνω.


Όλοι μας πρέπει να απαιτήσουμε να χυθεί φως στην υπόθεση αυτή. Γιατί αν όχι , τότε η σιωπή μας σημαίνει έμμεση συνενοχή και "άνοιγμα δρόμων" και για άλλες ίσως απόπειρες ενάντια και σ΄ άλλες συνδικαλίστριες και μέλη όχι μόνο της ΠΕΚΟΠ αλλά και άλλων σωματείων που αγωνίζονται για ένα διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα επανακαθορίσει τις εργασιακές σχέσεις όχι μόνο στην καθαριότητα αλλά και στους άλλους κλάδους που υφίστανται την πλήρη εκμετάλλευση και ασυδοσία των εργοδοτών.

ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ!!!


* Η Κωνσταντίνα ευτυχώς πάει καλύτερα με την υγεία της μπορεί και
μιλάει ξανά, και από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων.