8 Ιουνίου 2009

Έφυγε ο Νίκανδρος Κεπέσης



«Εφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 χρόνων και κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία στο νεκροταφείο Ζωγράφου, ο Νίκανδρος Κεπέσης, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά.


Πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των ναζί κατακτητών, με γνωστότερη τη Μάχη της Ηλεκτρικής ενάντια στα στρατεύματα κατοχής, το 1944. Εκλέχτηκε, αρχικά, αναπ. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και, στη συνέχεια, μέλος της, από το 1950 έως το 1987. Επίσης, εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στον Πειραιά την περίοδο 1978-1981. Εγραψε πολλά βιβλία, ιστορικά - αντιστασιακά κλπ., μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος. Υπήρξε ο πρώτος εκδότης του «Ριζοσπάστη» με τη νόμιμη επανέκδοσή του (από την 25η Σεπτέμβρη 1974 έως το 1978), μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ για 40 χρόνια περίπου και πρώην βουλευτής κυκλοφόρησε προς το τέλος της ζωής του τα εξής βιβλία-μπροσούρες:

«Προβληματισμοί γύρω από γεγονότα και πρόσωπα» (Αθήνα 2006)

«Μαρξισμός-Λενινισμός και Προλεταριακός Διεθνισμός» (Αθήνα 2007)

Αποσπάσματα από την πρώτη μπροσούρα υπάρχουν στο Πολιτικό Καφενείο: http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=3045

Η δεύτερη μπροσούρα δημοσιεύτηκε ολόκληρη στο Πολιτικό Καφενείο:



επιμέλεια: Mήτσος Κ.