17 Μαΐου 2009

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD: ¨Slumdog Millionaire¨


Άλλη μια ταινία που δεν ήθελα να δω, και όμως την είδα. Κατά τύχη, και κατά λάθος.

Δεν ήθελα να τη δω, γιατί είχα διαβάσει από τις κριτικές, αλλά και ήξερα, ότι αφού γυριζόταν στο Μπόλιγουντ, θα ήταν μια μάπα και μισή! Και επιβεβαιώθηκα! Αλλά υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν, ότι ναι μεν η ταινία είναι μελό, αλλά είναι και καλή, γιατί παρουσιάζει τη ζωή στην Ινδία. Και όντως, μέχρι τη μέση η ταινία δείχνει τη ζωή των εξαθλιωμένων της Ινδίας, της κατώτερης κάστας, του λαού, το μαρτύριο της επιβίωσης. Και στο δεύτερο μισό, τι προτείνει η ταινία; Όλοι έχουν ελπίδα, όλοι μπορούν να λάβουν μέρος στο τηλεπαιχνίδι «Μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος», να κερδίσουν και να λύσουν όλα τους τα προβλήματα! Παραμύθια για μικρά παιδιά δηλαδή!

H ταινία προκάλεσε διαδηλώσεις μέσα στην ίδια την Ινδία, γιατί slymdog, κοπρόσκυλο δηλαδή, είναι η ορολογία που χρησιμοποιούσαν οι εγγλέζοι αποικιοκράτες για τους Ινδούς. Η ταινία είναι γυρισμένη στην αγγλική γλώσσα, που παραμένει μία από τις επίσημες γλώσσες της Ινδίας.Εάν γυριζόταν στην Ελλάδα, θα ήταν μία από τις 200.000 χιλιάδες ταινίες-μάπες που γυρίστηκαν τη δεκαετία του 1960. Και επειδή από τις 200.000 μάπες, βγήκαν και 30 ταινίες αστέρια, βγαίνουν μερικοί μερικοί και μιλάνε για παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο. Την πλειοψηφία των ταινιών που είναι μάπα, την ξεχνάνε. Θέλουν να θυμούνται μόνο τις 30 καλές ταινίες! Τέλος πάντων!Για την ακρίβεια η ταινία θυμίζει τις ηλίθιες βιντεοταινίες που γυρίζονταν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980.

Την υπόθεση της ταινίας πάνω κάτω τη ξέρετε. Ένα πιτσιρίκι από την κατώτερη κάστα, κατορθώνει να επιβιώσει στη ζούγκλα τη φτώχεια και την πείνα που μαστίζουν την Ινδία, μεγαλώνει, συμμετέχει σε ένα τηλεπαιχνίδι, και γίνεται εκατομμυριούχος. Κουβέντα, για τις χιλιάδες αυτοκτονίες αγροτών στην Ινδία λόγω των χρεών και της φτώχειας. Κουβέντα δεν λέει για το ότι στην Ινδία υπάρχει αντάρτικο στα βουνά λόγω της καταπίεσης και της φτώχειας. Τέλος, κουβέντα δε λέει η ταινία, για το ότι στην Ινδία υπάρχει ο τρίτος πόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων στο κοινοβούλιο με 7,5%, που αγωνίζεται να οργανώσει τους εργάτες να ξεφύγουν από τη φτώχεια, ενάντια στις κάστες που υπάρχουν στην Ινδία, ενάντια στους πλούσιους και τους αριστοκράτες.


Αλλά βέβαια. Μπόλιγουντ είναι αυτό. Και τι σημαίνει Μπόλιγουντ; Βιομηχανία κινηματογράφου του trash, των σκουπιδιών δηλαδή! Τρεις φορές χειρότερο από το Χόλιγουντ!Και σε αυτή τη γελοία ταινία δώσανε και Όσκαρ οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι. Εμ βέβαια! Που θα δίνανε; Σε καμιά καλή ταινία;Πάντως πρέπει να παραδεχτώ, ότι μέχρι τη μέση, η ταινία δείχνει την πραγματική ζωή στην Ινδία. Την καθημερινή δηλαδή κόλαση της επιβίωσης, καταρρίπτοντας το μύθο που έχει καλλιεργηθεί από διαφόρους καλοθελητές, περί Ινδίας της αρμονικής συμβίωσης του λαού, περί Ινδίας του αρμονικού πλήθους των ανθρώπων με το χαμόγελο στο στόμα, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα λόγω του καθυστερημένου τρόπου διαβίωσης τους που είναι 10 αιώνες πριν, και της βαθιάς κουλτούρας των Ινδών. Σε αυτές τις αηδίες, η ταινία δίνει γροθιά στο στομάχι!Αλλά επειδή η ταινία παρότι δείχνει την πραγματική ζωή, εκείνο που προτείνει είναι το παραμύθι του φτωχού που από τύχη γίνεται πλούσιος, γιαυτό είμαι αρνητικά προκατειλημμένος για αυτή τη ταινία. Μαύρο λοιπόν!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Το Slumdog Millionaire είναι μια βρετανική δραματική ταινία του 2008, σκηνοθετημένη από τον Ντάνι Μπόιλ και την Λαβλίν Ταντάν (Loveleen Tandan),[1] σε σενάριο του Σάιμον Μποφόι (Simon Beaufoy). Είναι διασκευή του βραβευμένου μυθιστορήματος Q and A, του Ινδού συγγραφέα και διπλωμάτη Vikas Swarup.Διαδραματίζεται και γυρίστηκε στην Ινδία και παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου Ινδού από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης, ο οποίος εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος και ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού, εγείροντας τις υποψίες του τηλεοπτικού οικοδεσπότη και της αστυνομίας.Η ταινία έχει κερδίσει πέντε βραβεία κριτικών (Critics' Choice Awards), τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, επτά βραβεία BAFTA και οκτώ Όσκαρ (από τα δέκα για τα οποία ήταν υποψήφια).