31 Μαρτίου 2009

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD


Πριν ο Διάβολος καταλάβει ότι πέθανες
του Σίντεϊ Λιούμετ

Μια καταπληκτική ταινία για την οικονομική κρίση που διανύουμε, που όσο περνάει ο καιρός γίνεται και οξύτερη. Φτάνει στα επίπεδα της ταινίας « Ο θάνατος του Εμποράκου» με τον Ντάστιν Χόφμαν. Σε παρασέρνει στους δραματικούς ρυθμούς της, και σε βυθίζει στην σημερινή κολασμένη πραγματικότητα, φτάνοντας τις καταστάσεις στα ακραία οριά τους.

Μεσίτης με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρασύρει τον νεώτερο αδερφό του (που επίσης χρειάζεται φράγκα), σε παράτολμο σχέδιο. Τη ληστεία ενός κοσμηματοπωλείου. Τα θετικά της υπόθεσης πολλά. Το σχέδιο δείχνει ασφαλές από κάθε άποψη, πανεύκολος στόχος, φυλασσόμενος μονάχα από τους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα.

Οι ιδιοκτήτες είναι οι γονείς τους! Φυσικά και το φαινομενικά τέλειο σχέδιο πάει στραβά, και οι συμφορές αρχίζουν να χτυπούν η μία μετά την άλλη το κατώφλι της οικογένειας, ενώ ο πατέρας αναζητά δικαιοσύνη με κάθε τίμημα, χωρίς να φαντάζεται ότι οι απατεώνες που κυνηγά είναι τα παιδιά του.

Στα 80 του χρόνια κέρδισε ο σκηνοθέτης Σίντεϊ Λιούμετ, το Όσκαρ για την προσφορά του στην Έβδομη Τέχνη. Και στα 83 του φιλμάρει μία από τις καλύτερες ταινίες της καριέρας του, τόσο πολύτιμος για τον Κινηματογράφο, τόσο ξεχωριστός σε μια εποχή συνταγών, κλισέ, και μισάνθρωπων συμβάσεων.

ANTΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ