6 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας 90 Σωματείων

 για την αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα
 και την κατάργηση του δουλεμπορίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα



ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΕΚΟΠ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΗ, ΣΤΙΣ 6.οο μμ ΣΤΟ Πολυτεχνείο, Αμφ. ΜΑΧ

Σήμερα Τετάρτη 4 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΚΟΠ, της Πρωτοβουλίας των Σωματείων και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Κοντό και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι συστηματικές παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, που έχει αναλάβει τον καθαρισμού των χώρων του ΗΣΑΠ.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΠΕΚΟΠ και των σωματείων κατέθεσαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ εκβιάζοντας τις εργαζόμενες να υπογράφουν ότι κάνουν ημίωρο διάλειμμα, που στην πραγματικότητα δεν γινόταν, κατέβαλε μικρότερες αμοιβές και κυρίως απαλλασσόταν από την υποχρέωση να ασφαλίζει τις εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, εφόσον στα χαρτιά φαινόταν ως οι εργαζόμενες να εργάζονταν 5,5 ώρες και όχι 6 που εργάζονταν στην πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή ο ΗΣΑΠ κατέβαλε στην ΟΙΚΟΜΕΤ εργολαβικό κόστος που αναλογούσε σε 6ωρη απασχόληση και βαρέα και ανθυγιεινά.
Ύστερα από αυτό ο κ. Κοντός δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει επιστολή στον ΗΣΑΠ που θα αναφέρει την κατάφωρη παραβίαση της εγκυκλίου Γιακουμάτου από την ΟΙΚΟΜΕΤ απαιτώντας από τη διοίκηση του ΗΣΑΠ να καταγγείλει τη σχετική σύμβαση.
Απαιτούμε εδώ και τώρα να υλοποιηθεί η δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου του ΗΣΑΠ κ.Παπαθανάση να προσληφθούν ως μόνιμοι υπάλληλοι οι εργαζόμενες/οι που ήδη εργάζονται στην εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ στον ΗΣΑΠ.
Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι η επίμονη και συστηματική δράση των σωματείων μπορεί να έχει αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική κατάργηση του δουλεμπορίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.