20 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

 www.keli.gr

Ελληνικές φυλακές 

3 μήνες μετά την εξέγερση 10.000 κρατουμένων

 Εμπαιγμός είναι η απάντηση του υπουργείου δικαιοσύνης και της κυβέρνησης στον αγώνα 10.000 κρατούμενων που συμμετείχαν με απεργία πείνας και αποχή συσσιτίου στην εξέγερση του περασμένου Νοέμβρη ενάντια στη βαρβαρότητα του σωφρονιστικού συστήματος. Έναν αγώνα που διεξήγαγαν οι κρατούμενοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ξεκινώντας από την καταγραφή των απάνθρωπων συνθηκών, την πρόταση μέτρων για την επίλυσή τους και την υποβολή τους στο υπουργείο δικαιοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο. Ποιές ήταν οι ενέργειες του υπουργείου μέχρι την έναρξη της αποχής συσσιτίου στις 4 Νοέμβρη; Καμία!

Με την κορύφωση των κινητοποιήσεων στις φυλακές και τη συμπαράσταση της κοινωνίας, το υπουργείο δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι θα αντιμετωπίσει κάποια από τα αιτήματα των κρατουμένων άμεσα και κάποια άλλα που χρειάζονταν μεγαλύτερη προετοιμασία σε δεύτερη φάση. Ένα άμεσο μέτρο ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών. Το υπουργείο στις 19/11/2008 δηλώνει: "Δρομολογείται μια νέα συστηματική πολιτική για την αισθητή αποσυμφόρηση των φυλακών και την καλύτερη διαβίωση των κρατουμένων και αριθμητικά και ποιοτικά". Δεσμεύεται δε ότι με τις νέες διατάξεις που προωθεί τότε θα αποφυλακίζονταν 3.500 κρατούμενοι μέχρι τα Χριστούγεννα. Αποτέλεσμα: σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου στις 29-12-08 είχαν αποφυλακιστεί μόνο 370 κρατούμενοι!

Με βάση δε τα νέα μέτρα που επρόκειτο να λάβει θα αποφυλακίζονταν άλλοι 2.500 μέχρι το Μάρτιο του 2009. Στις 26/1 ο νέος υπουργός δικαιοσύνης δηλώνει ότι μέχρι 14/1 αποφυλακίστηκαν άλλοι 219. Δηλώνει δε ότι οι ευεργετικές διατάξεις αφορούν μεγάλο, αλλά δύσκολο να προσδιοριστεί, αριθμό κρατουμένων. Όσο για το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, "ανακαλύπτει" ότι υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες οι οποίες καθιστούν το χρόνο εφαρμογής κι αυτόν απροσδιόριστο (μολονότι οι νόμιμες διαδικασίες είναι λογικά προβλέψιμες).

Προφανώς η αλλαγή προσωπικού στο υπουργείο δικαιοσύνης δεν είναι άλλοθι για τη μη λειτουργία των θεσμών.

Μία κυβέρνηση - ένα υπουργείο δικαιοσύνης - δύο υπουργοί, ο πρώτος να τα καταφέρνει στην άθροιση, ο δεύτερος όχι και τόσο, ενώ κανένας να μην εγγυάται δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

Πριν 3 μήνες, στις 19 Νοεμβρίου, το υπουργείο υπό την πίεση της εξέγερσης δηλώνει: "Δημιουργείται ένα γενικό κλίμα επιείκειας και κατανόησης τόσο ανάμεσα στην κοινωνία, όσο και στη Δικαιοσύνη και στις διοικήσεις των φυλακών".

Σήμερα το υπουργείο μόνο που δεν μας παροτρύνει να κλείσουμε θέσεις στο νέο του επίτευγμα: "Με την ολοκλήρωση των νέων καταστημάτων Κράτησης μέσα στα επόμενα τρία περίπου χρόνια θα επιτευχθεί διπλασιασμός στη χωρητικότητα των φυλακών από 5500 που ήταν το 2004 σε πάνω από 11000 θέσεις κρατουμένων".

Προφανώς ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια δεν λήγει με εμπαιγμό.

Στα υπουργεία μπορεί να υπάρχει ασυνέχεια, στην κοινωνία όχι.