14 Ιανουαρίου 2009

Οι ΗΠΑ αναζητούν πλοίο για να μεταφέρει όπλα στο ΙΣΡΑΗΛ










             







Του Stefano Ambrogi

Πηγή: http://www.facebook.com/l.php?u=http://uk.reuters.com%2F
Λονδίνο (Reuters)
Μεταφρασμένη, η πλήρης είδηση του Ρόιτερ 
για τη μετάφραση από Σύλλογο Ιντιφάντα

Όπως φαίνεται από έγγραφα που διαθέτει το Reuters, oι ΗΠΑ ψάχνουν να μισθώσουν εμπορικό πλοίο για να μεταφέρει μέσα στο Γενάρη, εκατοντάδες τόνους όπλων στο Ισραήλ από την Ελλάδα.
Η Διοίκηση Μεταφορών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (MSC) ανέφερε πως το πλοίο θα μεταφέρει 325 τυποποιημένα κοντέινερς (των 20 ποδών) με «πυρομαχικά» (όπως τα περιγράφει) σε δύο χωριστά ταξίδια από το Ελληνικό λιμάνι του Αστακού στο Ισραηλινό λιμάνι Ashod στα μέσα με τέλη Γενάρη.
Ο προσδιορισμός «επικίνδυνα υλικά» που αναφέρεται στην προκήρυξη περιγράφει εκρηκτικές ουσίες και πυροκροτητές, αλλά δεν δίνει άλλες λεπτομέρειες.
«Η μεταφορά 3000 και κάτι τόνων πυρομαχικών σε ένα ταξίδι είναι μεγάλη» αναφέρει –υπό τον όρο της ανωνυμίας –ένας μεσίτης και προσθέτει: «Αυτό (το είδος αιτήματος) είναι αρκετά σπάνιο, και δεν έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην αγορά εδώ και χρόνια»
Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του Reuters την Παρασκευή με το υπουργείο αμύνης των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, το τελευταίο δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.
Η MSC μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό με το δικό της στόλο, αλλά συχνά μισθώνει εμπορικά πλοία αν αυτό απαιτείται από τη διοικητική μέριμνα.
Το αίτημα για την αναζήτηση εμπορικού πλοίου υποβλήθηκε στις 31 Δεκέμβρη, με το πρώτο σκέλος της ναύλωσης να φτάνει το αργότερο ως τις 25 Γενάρη και το δεύτερο ως τα τέλη του μήνα.
Η προσφορά (παρόμοια) μίσθωση ενός εμπορικού πλοίου για τη μεταφορά ενός πολύ μεγαλύτεροι φορτίου πυροβολικού τον Δεκέμβρη από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ ενόψει των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.
Γερμανική ναυτιλιακή εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό αυτό επιβεβαίωσε στο Reuters, την διαταγή, αλλά αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

«Σπάνια» ναύλωση
Ναυτιλιακοί μεσίτες στο Λονδίνο, που ειδικεύονται στην μεταφορά όπλων για τον Βρετανικό και αμερικανικό στρατό, αναφέρουν πως τέτοιες ναυλώσεις πλοίων για το Ισραήλ είναι σπάνιες.
Το Ισραήλ είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ και τα δύο κράτη πουλούν συχνά όπλα το ένα στο άλλο.
Κορυφαίος αναλυτής στο Λονδίνο, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε πως εξαιτίας της χρονικής στιγμής, το φορτίο μπορεί να είναι «ασυνήθιστο» και να προορίζεται για την επίθεση στη Γάζα.
Το πλοίο που μισθώθηκε από την MSC τον Δεκέμβρη χρησιμοποιήθηκε για ένα πολύ μεγαλύτερο φορτίο όπλων, όπως δείχνουν τα έγγραφα της σχετικής προκήρυξης. Η συμφωνία ήταν για ναύλωση 42 ημερών, με ικανότητα μεταφοράς 989 τυποποιημένων κοντέινερς (των 20 ποδών) από το Sunny Point της Νότιας Καρολίνας, στην Ashdod. Το πλοίο έπρεπε να μπορεί να μεταφέρει «2,6 εκατομμύρια κιλά καθαρού εκρηκτικού υλικού» που ειδικευμένοι μεσίτες αναφέρουν πως είναι πολύ μεγάλη ποσότητα και ζητήθηκε να φορτωθεί στις 15 Δεκέμβρη.
Τον Σεπτέμβρη το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 1000 βλημάτων bunker-buster στο Ισραήλ. Οι καθοδηγούμενες με GPS, GBU-39 αναφέρεται πως είναι από τα πιο ακριβείς βόμβες στον κόσμο.
Αμυντικοί ανώτεροι αξιωματούχοι, ανέφεραν την τελευταία εβδομάδα στην Jerusalem Post, πως ένα πρώτο φορτίο βλημάτων έφτασε (στο Ισραήλ) στις αρχές Δεκέμβρη και χρησιμοποιήθηκαν για το χτύπημα υπόγειων αποθηκών πυραύλων της Χαμάς.

απο Σύλλογο Ιντιφάντα