1 Οκτωβρίου 2008

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD


Η δολοφονία του Τζέσε Τζειμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φόρντ

Η απόλυτα πληκτική ταινία. Η απόλυτα ηλίθια ταινία.
Δυόμιση ώρες χαμένες από τη ζωή μου. Γιατί ήταν και μεγάλης διάρκειας, πανάθεμα την. Και να έχεις και τα παπαγαλάκια κριτικούς κινηματογράφου, να αφιερώνουν ύμνους. Παναθεμά τους κι αυτούς. Ειδάλλως, σιγά μην την έβλεπα τη βλακεία.
Τι λέει η υπόθεση; Τίποτε! Δυόμιση ώρες, με αργό βασανιστικό τρόπο, να μας πιπιλάνε το μυαλό, για το πόσο κακός ήταν ο Τζέσε Τζέιμς, πόσο καλοί οι σερίφηδες, που όμως δεν φαίνονται στην ταινία, και πόσο δίκιο είχε αυτός που τον σκότωσε.
Και αναρωτιέσαι τώρα εσύ ο αφελής υποτίθεται, μόλις ξεμουδιάσει το μυαλό σου από την βλακεία που έβλεπες. Και καλά, αφού ήταν τόσο κακός, γιατί έγινε μύθος; Γιατί γράφηκαν ακόμα και τραγούδια για αυτόν; Απάντηση φυσικά, δεν έχεις πάρει καμία, από την βλακώδη ταινία.
Γιατί ο Τζέσε Τζέιμς ήταν για τις ΗΠΑ, ότι ο λήσταρχος Νταβέλης για την Ελλάδα. Η για να το φέρουμε, πιο στα σημερινά, ότι είναι ο Παλαιοκώστας. Λήστευε ναι, αλλά τα μισά και πάνω από τα κλοπιμαία τα έδινε στους φτωχούς αγρότες. Είχε ένα ηθικό κώδικα τιμής. Λήστευε πλούσιους, και τα έδινε στους φτωχούς. Γιαυτό έγινε και μύθος. Λέει πουθενά τέτοιο πράγμα η ταινία; Όχι βέβαια! Γιατί; Γιατί το FBI και η αμερικάνικη κυβέρνηση, δεν τον πλήρωσε τον ηλίθιο το σκηνοθέτη να πει την αλήθεια, αλλά να μας κάνει πλύση εγκεφάλου! Και έτσι, με τη βοήθεια των παπαγαλακίων που λέγαμε, τη φάγαμε στη μάπα, κατά το κοινώς λεγόμενων.
Πρωταγωνιστής είναι ο Μπράιαν Πήτ. Και είπαμε. Όπου ακούς μεγάλα ονόματα, φύγε μακριά. Το λυπηρό είναι ότι ακούγεται και το όνομα του Νικ Κέιβ σε αυτή τη μάπα, γιατί έκανε τη βλακεία και έβαλε τη μουσική του στο τελευταίο πεντάλεπτο της ταινίας. Η οποία μουσική περιττό να το πούμε, είναι χάλια
Είναι η ταινία γουέστερν; Όχι βέβαια! Μήπως είναι ιστορική ταινία! Όχι!! Μήπως λέει την αλήθεια; Φυσικά όχι!!! Τότε τι είναι; Μα δεν είπαμε; Μάπα, μάπα μάπα, μάπα!!! Και εκφράζομαι όσο πιο επιεικά και κόσμια μπορώ, ε

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ