25 Οκτωβρίου 2008

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD


Οι Παραχαράκτες
του Αυστριακού Στέφαν Ρουτσοβίσκι

Μια πραγματικά υπέροχη ταινία.
Δεν πήρε άδικα το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 2007.
Η ταινία είναι γερμανόφωνη, παραγωγής 2007.

Το φιλμ αρχίζει από μια αληθινή ιστορία, αυτή του εβραίου παραχαράκτη Σολομών Σόροβιτς η όπως τον φωνάζουν, Σάλι. Ο τόνος στην ταινία, είναι όχι στο εβραίος, αλλά στο διεθνούς φήμης παραχαράκτη. Συλλαμβάνεται από τους ναζί, οδηγείται στα κολαστήρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά οι υπάνθρωποι ναζί του αναθέτουν να οργανώσει την επιχείρηση παραχάραξης νομισμάτων για την οικονομική ενίσχυση του πολέμου και των SS. Τα τελευταία χρόνια του πολέμου, καθώς το Γ Ράιχ έβλεπε το τέλος να πλησιάζει, η γερμανική ηγεσία αποφάσισε να κυκλοφορήσει πλαστά χρήματα στις τάξεις των εχθρών της ώστε να πλήξει την οικονομία τους, γεμίζοντας παράλληλα τα άδεια γερμανικά ταμεία. Έτσι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαχσενχαουζεν, κοντά στο Βερολίνο, δύο πτέρυγες απομονώθηκαν και μετατράπηκαν σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χρημάτων, και ο Σάλι μεταφέρεται από το Άουσβιτς στο Σαχσενχάουζεν.

Η γαλλική παριζιάνικη μουσική της ταινίας, μαζί με τη μουσική της όπερας, είναι καταπληκτική, με ενώ έρχεται σε τέλεια αντίθεση με την φρίκη των κολαστηρίων των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Παρότι οι ομάδα των παραχαρακτών περνάει καλύτερα από τους άλλους κρατούμενους, η φρίκη παραμένει αναλλοίωτη. Φαίνεται η ηθική ανωτερότητα του απατεώνα παραχαράκτη Σόροβιτς, απέναντι στους υπάνθρωπους ναζί, αυτά τα εξαμβλώματα της ιστορίας και του ανθρώπινου είδους, η ανωτερότητα ενός παραχαράκτη, που έχει τον ηθικό κώδικα των φυλακώβιων, απέναντι στα ναζιστικά κτήνη, τα οποία δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό.
Μια πραγματικά θαυμάσια ταινία, που αξίζει κανείς να την δει και να την απολαύσει.
Όπως λέει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνεντευξή του, απαντώντας στην ερώτηση
Έχετε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εποχή των Ναζί?

Όταν ζεις σε μια χώρα όπως η Αυστρία, όπου τα ακροδεξιά κινήματα με εμφανείς ομοιότητες με τους Ναζί, κερδίζουν σταθερά το 20% των ψήφων και συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της χώρας, αναγκαστικά πρέπει κατά καιρούς να αντιμετωπίζεις τα θέματα αυτα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ