25 Ιουνίου 2008

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD: El Greco

του Γιάννη Σμαραγδή

Ομολογώ ότι όταν πήρα να δω αυτό το DVD, δεν είχα και τις καλύτερες προθέσεις.
Τη θεώρησα σαν μια ακόμα από τις πολλές ελληνικές ταινίες που γυρίζονται τα τελευταία χρόνια, χωρίς να λένε τίποτα, η τουλάχιστον να προσπαθούν να πουν κάτι το σημαντικό. Παρότι πάνε πολύ καλά στις αίθουσες, κόβοντας αρκετά εισιτήρια.
Στην αρχή, και μέχρι τη μέση της ταινίας, θεώρησα ότι δίκαια είχα αυτή την άποψη.
Η ταινία θύμιζε ελληνική ταινία, και μάλιστα της δεκαετίας του ’70. Με πολύ καλά κοστούμια, Έλληνες ηθοποιούς, λίγο εθνικιστική, να τονώνεται το ελληνικό μας φρόνημα, και πολύ απλοϊκή. Το μόνο που δεν κατάλαβα, είναι γιατί χρησιμοποίησε ο Σμαραγδής, αγγλικούς διαλόγους. Kαι σημειωτέον, οι ηθοποιοί δολοφόνησαν την αγγλική γλώσσα. Αν θεώρησε ότι έτσι θα πάει καλά στο εξωτερικό, είναι τελείως λάθος. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Από τη μέση της ταινίας και μετά όμως, όταν άγγιξε το θέμα της Ιεράς Εξέτασης, αυτής της χολέρας του Χριστιανικού Καθολικισμού, η ταινία απόκτησε πραγματικό ενδιαφέρον. Όχι ότι οι Ορθόδοξοι πάνε πίσω στη ξεφτίλα. Ας μην ξεχνάμε τον αφορισμό της ελληνικής επανάστασης του 1821. Αλλά η πανούκλα της Ιεράς Εξέτασης, είναι άλλο πράγμα, και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουν σε αυτό.
Η ταινία τώρα, μιλάει για τη ζωή του El Greco, του ζωγράφου δηλαδή Δομίνικου Θεοτοκόπουλου με καταγωγή από την Κρήτη. Την αντίσταση του πατέρα του στην Κρήτη ενάντια στους Βενετούς, τον ερχομό του στη Βενετία οπού μαθήτευσε δίπλα στον Τισιάνο, και την κατάληξη του στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου έμπλεξε με την Ιερά Εξέταση.

Ο Γιάννης Σμαραγδής επένδυσε πολύ κόπο και χρόνο σε αυτή τη βιογραφία, και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνονται οι κριτικοί κινηματογράφου, που ανίκανοι να δουν πέρα από τη μύτη τους, θάψανε τη ταινία.
Εγώ προτείνω σε όλους να τη δουν.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ το El Greco είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή της ελληνικής κινηματογραφίας. Μια αστραφτερή ταινία βασισμένη στη μυθιστορηματική βιογραφία El Greco: Ο Ζωγράφος του Θεού.
Ο σκηνοθέτης του "Καβάφη" Γιάννης Σμαραγδής, μετά από εννέα χρόνια σκληρής δουλειάς, επιμονής και πίστης, έκανε πραγματικότητα το όνειρο μιας ζωής, χάρη στην αμέριστη βοήθεια πολλών ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων. Η μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή, διεθνών προδιαγραφών του ελληνικού κινηματογράφου, η ταινία EL GRECO, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ολοκληρώθηκε.

Συντελεστές
Ένα καστ καταξιωμένων ξένων και Ελλήνων ηθοποιών δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε μια ταινία Χολιγουντιανών προδιαγραφών, κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του δημιουργού Γιάννη Σμαραγδή.
Πρωταγωνιστεί ο Άγγλος ηθοποιός Νικ Ασντον, που ενσαρκώνει τον μεγάλο Κρήτα δημιουργό, ο εξαιρετικά ταλαντούχος Ισπανός ηθοποιός Χουάν Ντιέγκο Μπόττο,(2 βραβεία Goya) ο οποίος υποδύεται τον Ιεροεξεταστή Νίνο ντε Γκεβάρα, ο δικός μας Λάκης Λαζόπουλος, σε μια ερμηνεία έκπληξη, υποδυόμενος τον επιστήθιο φίλο του Γκρέκο, η πολυβραβευμένη (μεταξύ άλλων και 2 βραβεία Goya) Ισπανίδα ηθοποιός Λάγια Μαρούλ, στο ρόλο της συντρόφου του Δομήνικου και η Δήμητρα Ματσούκα, η οποία υποδύεται την κόρη του Διοικητή της Κρήτης, Γιώργο Χριστοδούλου. Επίσης, ο μεγάλος ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας, στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, στο ρόλο του ζωγράφου Τισιάνο.
Στην ταινία συμμετέχουν ακόμα, η Ντίνα Κώνστα σαν υπηρέτρια του El Greco στο Τολέδο, η Κατερίνα Χέλμη σαν βασανιζόμενη ισπανίδα από την Ιερά Εξέταση, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιώργος Χαραλαμπίδης σαν πατέρας του El Greco, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Τάσος Παλαντζίδης, ο πρωτοεμφανιζόμενος Θοδωρής Ζουμπουλίδης σαν αδερφός του El Greco, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Κώστας Δελακούρας κ.α. Στην ταινία εμφανίστηκαν σε χαρακτηριστικούς ρόλους και οι στενοί φίλοι του Γιάννη Σμαραγδή, Λουδοβίκος των Ανωγείων και Ψαραντώνης.
Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, με ταινίες όπως "Οι Δρόμοι της Φωτιάς", "Blade Runner" , "1492-Conquest of Paradise" , "Αλέξανδρος", και την " Μυθωδία΄ στο βιογραφικό του.
Ο Δαμιανός Ζαρίφης υπογράφει την τελευταία του σκηνογραφία, που εκτελέστηκε με τη συνεργασία του Ισπανού Ουριόλ Πουτζ, Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας σκηνογράφος εργάστηκε 7 ολόκληρα χρόνια για να σχεδιάσει το μεγαλύτερο εσωτερικό σκηνικό που έχει στηθεί ποτέ στον ελληνικό κινηματογράφο.
Τα αυθεντικά κοστούμια της ταινίας σχεδιάστηκαν απο την πολυβραβευμένη (2 βραβεία GOYA) Ισπανίδα Λάλα Ουέτε ("Βelle Epoque" - Oscar καλύτερης ξένης ταινίας, "Το
κορίτσι των ονείρων σου", "Στρατιώτες της Σαλαμίνας"), σχεδιάστρια των κοστουμιών της ταινίας"Ο Λαβύρινθος του Πάνα"
Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται ελεύθερα στη μυθιστορηματική βιογραφία "El Greco – ο ζωγράφος του Θεού", του Δημήτρη Σιατόπουλου.
Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν η Βρετανίδα Τζάκι Παβλένκο και ο Γιάννης Σμαραγδής.
Τις χορογραφίες της ταινίας επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος.
Συμπαραγωγοί της ταινίας είναι ο Ισπανός Ραϊμόν Μασλόρενςκαι ο Ούγγρος Ντένες Τζέκερες. Παραγωγός της ταινίας είναι η Ελένη Σμαραγδή. Από την Ελλάδα μετέχουν οι συμπαραγωγοί, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ε.Ρ.Τ., NOVA, LE SPOT, GRAAL, MAX, και oι Δήμοι Ηρακλείου, Γαζίου και Χερσονήσου Κρήτης.
Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου του 2007.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Δείτε την ταινία: