25 Ιουνίου 2008

ΚΡΙΤΙΚΗ DVD


Αμερική εναντίον (Vs) Τζον Λένον

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ. Ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο με μουσική του Τζον Λένον. Όσοι έχετε ζήσει αυτές τις εποχές, και αυτή τη μουσική, ετοιμαστείτε να χοροπηδάτε στις καρέκλες σας. Η ταινία μιλάει για τη δράση του Τζον Λένον στις ΗΠΑ.

Το 1969 οι Beatles διαλύονται. Ο Τζον Λένον έχει γνωρίσει την Γιόκο Όνο, μένει στις ΗΠΑ και προσεγγίζεται από αριστερούς της εποχής, όπως μέλη της οργάνωσης «Μαύροι Πάνθηρες» και των Yippys . Βγάζει δίσκους, κάνει διάφορα χάπενινγκ με την Όνο και εκφράζει δημοσίως την αντίθεσή του για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Η μάχη του Λένον με την κυβέρνηση Νίξον είναι μια σημαντική ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί», λένε οι σκηνοθέτες Λιφ και Σένφιλντ. Και, όπως εξηγούν, «αυτή η σύγκρουση δεν ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο της ιστορίας, αλλά αφορά την πάλη για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παραμένει σημαντική όσο τίποτε άλλο σήμερα». Πολύ απλά οι δύο σκηνοθέτες χρησιμοποιούν την ιστορία ενός καλλιτέχνη που αφιερώθηκε στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ για να δείξουν ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και τώρα στις ΗΠΑ, όπου ένας πολεμοχαρής πρόεδρος, όπως ο Μπους, έχει αιματοκυλήσει το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μόνο που τώρα η ροκ σκηνή είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τότε, και δεν γεμίζει καθημερινά τους δρόμους. Βέβαια, το ντοκιμαντέρ δείχνει και τις ιδεοληψίες του Λένον, που θεωρούσε μεγάλους επαναστάτες τον Γκάντι και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τα παιδιά των λουλουδιών, και το κίνημα των χίπις που επικρατούσε τότε.

Παρόλα αυτά παραμένει πανέμορφο ντοκιμαντέρ, και αξίζει κάποιος να το δει. Και όπως λέει και το γνωμικό, για να θυμούνται οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Υπόψη πάντως.
Το DVD από την εταιρία, δεν παίζει σε πολλά μηχανήματα.
Αλλά ευτυχώς το κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες.

Σκηνοθέτης: David Leaf John Scheinfeld
· Παραγωγής: 2006
· Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24 Μαϊου 2007


ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ