30 Ιουνίου 2008

DEMO ABEE: Στρατιωτικός Νόμος



Απολύσεις και εργατικά ατυχήματα

Μόλις 10 μέρες μετά την απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. για το ασφαλιστικό, απολύθηκε η Φ.Κ από την φαρμακοβιομηχανία DEMO.
Η επίσημη δικαιολογία ήταν η «απρεπής συμπεριφορά στους ανωτέρους», αφού η εταιρεία δήλωνε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την δουλειά και την απόδοση της εργαζόμενης.
Η πραγματική αιτία όμως ήταν η παρέμβαση της στην εταιρεία και στην Επιθεώρηση Εργασίας για το μεροκάματο της ημέρας που χιόνισε και δεν μπόρεσαν οι εργαζόμενοι να πάνε στη δουλειά, και η εταιρεία αρνιόταν να καταβάλλει. Επίσης η παρέμβαση της στο χώρο δουλειάς για τα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων, μιας και είχε προηγηθεί σοβαρό ατύχημα ηλεκτροπληξίας εργάτριας από διαρροή ρεύματος σε μηχανή. Και φυσικά η συμμετοχή της σε όλες τις απεργίες για το ασφαλιστικό.

Επειδή η υπεράσπιση των δικαιωμάτων είναι υποχρέωση όλων των εργαζομένων, θεωρούμε την απόλυση άδικη, παράνομη, καταχρηστική και απαιτούμε την άμεση επιστροφή της στην δουλειά.

Σημειωτέον ότι η Επιθεώρηση Εργασίας Ανοίξεως έχει πάρει θετική στάση υπέρ της εργαζόμενης και καλεί την εργοδοσία να την επαναπροσλάβει. Μάλιστα στην τριμερή δεν παρευρέθηκε και έστειλε υπόμνημα λέγοντας στην ουσία ότι τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι είναι επικίνδυνοι για την σωματική τους ακεραιότητα.

Επειδή η δημοκρατία σταματά στις πύλες των εργοστασίων και η ασυδοσία των εργοδοτών έχει ξεπεράσει κάθε όριο, θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία απ’ το οργανωμένο εργατικό κίνημα.

ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ – ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ

Μετά την στάση εργασίας που συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της εταιρίας ήρθε και η Επιθεώρηση και το Υπουργείο Εργασίας να πει το αυτονόητο. Ότι η Φ.Κ πρέπει να ξαναγυρίσει στη δουλειά.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, πήρε θέση γραπτά :

«η Υπηρεσία συνιστά στην εργαζόμενη την προσφυγή της στα πολιτικά δικαστήρια για να κριθεί το κύρος της απόλυσης, τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της εργαζόμενης στην εταιρεία της, κάτι που το έχει δηλώσει και προφορικά στην εταιρεία και σε αντίθετη περίπτωση κάνει γνωστό στην προσφεύγουσα και στους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού χώρου ότι θα παραπέμψει όλα τα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων για την δική του κρίση.»

Σε αυτή την συνάντηση η εταιρεία επέλεξε να μην έρθει, επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες.

Ακολούθησε καινούργια συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας
που σκοπό είχε να καταλάβει η εταιρία ότι πρέπει να ξαναπάρει πίσω την συναδέλφισσα .

Η συνάντηση έγινε με την υφυπουργό κ. Καλαντζάκου από πλευράς υπουργείου η οποία είπε και διατυπώθηκε και γραπτά :
« η Υφυπουργός ζήτησε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας να μεταφέρει στην εταιρεία το κλίμα της σημερινής συζήτησης και να επανεξετάσει στην απόφαση της, για επαναπροσληψη της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου.»

Ακόμα και στο υπουργείο, η εταιρεία δεν δικαιολόγησε τον λόγο της απόλυσης ενώ αργότερα σε άλλο υπόμνημα που έστειλε επικαλέστηκε την εργασιακή ειρήνη την οποία όμως η ίδια η εταιρεία
διατάραξε κάνοντας την εκδικητική και παράνομη απόλυση της Φ.Κ.

Απέναντι στην αδιαλλαξία της εταιρείας DEMO απαντάμε με συνέχιση του αγώνα για να σταματήσουν να μας θεωρούν σκουπίδια οι εταιρείες και να νομίζουν ότι είμαστε ακόμα στην χούντα.
Για να μπει φρένο στην αυθαιρεσία και να σταματήσουν να μας αντιμετωπίζουν όλους τους εργαζόμενους σαν να είμαστε ιδιοκτησία τους.

Γι αυτό έγινε και επερώτηση στη Βουλή η οποία συζητήθηκε. Και στη
Βουλή, το υπουργείο πήρε την ίδια θέση για ανάκληση της απόλυσης.
Γι αυτό θα προσφύγουμε και στα πολιτικά δικαστήρια για την ακύρωση της απόλυσης.

Η ανάκληση αυτής της απόλυσης αφορά όλους τους εργαζόμενους και το μέλλον μας σε κάθε δουλειά που θα πηγαίνουμε.

Η εταιρεία DEMO απέφυγε με αστείες αιτιολογίες να συναντηθεί απ ευθείας με την εργαζόμενη και αρνείται ακόμα και τώρα να πει τους λόγους της απόλυσης.
Αρνείται γιατί ξέρει ότι θα πει ψέματα.

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΑΜΕ ΚΕΦΑΛΙ.

ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ

Συνεχίζουμε μέσα και έξω από το εργοστάσιο
για κάθε πρόβλημα που υπάρχει.