10 Μαρτίου 2008

Η πάλη για το ασφαλιστικό

Για άλλη μια φορά το ασφαλιστικό είναι προς συζήτηση. Όμως τώρα η εφόρμηση στα αποθεματικά των ταμείων μέσω μιας ψεύτικης και ληστρικής μεταρρύθμισης έχει στόχο ότι υπάρχει στα “υγιή” ταμεία να τα μεταφέρει σ’ εκείνα τα οποία χρόνια τώρα έχουν λεηλατηθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Το “μοιρολόι” για το ασφαλιστικό είναι μόνιμο εδώ και μερικά χρόνια και η απάντηση των κρατούντων είναι η ίδια , δηλαδή ότι “ οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν προς όφελος των σφαλισμένων και των επόμενων γενιών “ οι οποίες πάντα είναι επώδυνες μονάχα για τους εργαζόμενους και ποτέ για τους εργοδότες.
Φυσικά αυτό το οποίο καμία εξουσία δεν αναφέρει ποτέ είναι ότι η ασφάλιση είναι κομμάτι του μισθού και ότι ο κάθε εργάτης παράγει υπεραξία ικανή να συντηρεί τους συνταξιούχους τους τωρινούς και τους μελλοντικούς.
Μέσα στις προϋποθέσεις της κυβέρνησης σε συνεννόηση και με τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι η σταδιακή ιδιωτική ασφάλιση απ’ όλους τους εργαζόμενους.
Όλα αυτά τα συσσωρευμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι παρά τα χρέη των αφεντικών και του κράτους.
Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτός είναι ένας μεγάλος καινούργιος “πόλεμος” μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με οργανωμένη απ’ όλους μάχη θα μπορέσουν να επιτύχουν την αλλαγή των σχεδίων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό (νόμος Γιαννίτση).
H πάλη για το ασφαλιστικό μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν οδηγεί στο δυνάμωμα της οργάνωσης των εργατών- εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη των ίδιων των εργαζόμενων , αξιοποιώντας και τα σωματεία. Και κυρίως την εξασφάλιση συντονισμού και επαφής και με τους άλλους δικούς τους χώρους δουλειάς , καθώς και με άλλους χώρους..

Με αιτήματα όπως:
§ Όχι στο διάλογο.
§ Πλήρη ασφάλιση όλων των εργαζόμενων (και των μεταναστών) από τους εργοδότες μόνο.
§ Σύνταξη για όλους στα 55 χωρίς προϋποθέσεις.
§ Κατάργηση όλων των μορφών μαύρης και ελαστικής εργασίας, (ωρομίσθιο, δελτίο παροχής, stage.)


Φλεβάρης 2008
Χρυσάνθη Κωστοπούλου