23 Μαΐου 2007

ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ : Ο ΑΝΕΜΟΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ




Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι


Άλλη μια ταινία του καλύτερου σκηνοθέτη της τελευταίας δεκαετίας. Του Κεν Λόυτς. Του εβδομηντάρη τζέντλεμαν της αγγλικής τροτσκιστικής αδιόρθωτης Αριστεράς. Που κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών. Ίσως όχι ότι καλύτερο έχει υπογράψει μέχρι σήμερα ο σκηνοθέτης. Η καλύτερη ταινία του ήταν και παραμένει η ταινία έπος της ισπανικής επανάστασης 36-39, το Γη και Ελευθερία. Με όλα αυτά δεν λέω ότι κάποιος δεν αξίζει να δει την ταινία. Ανάμεσα στα σκουπίδια που κυκλοφορούν τα δύο τελευταία χρόνια, είναι η καλύτερη.


Η ταινία αρχίζει δείχνοντας την βία, τις απαγορεύσεις και τους ξευτυλισμούς του ιρλανδέζικου λαού, που ασκούσαν οι εγγλέζοι αποικιοκράτες. Που οδήγησαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Sinn Fein. Μέχρι εκεί όμως. Γιατί από εκεί και πέρα αρχίζει η περιέργεια, για το τι θέλει να πει ο σκηνοθέτης. Γιατί άλλα περιμένεις από τον Κεν Λόουτς. Η ταινία από κει και πέρα είναι ένας ύμνος στον πασιφισμό, στο άμα φας χαστούκι, στρέψε και το άλλο μάγουλο, στο όλοι ίδιοι είναι.


Ο πρωταγωνιστής αναγκάζεται να σκοτώσει έναν προδότη των μαχητών, με τον οποίο γνωρίζονται από μικρά παιδιά. Και παρ’ ότι το κάνει, έχει ηθικά διλήμματα. Όταν το λέει στη μητέρα του εκτελεσμένου, αυτή του απαντάει ότι δεν θέλει να τον ξαναδεί στα μάτια της. Οι αγωνιστές του IRA, καταπονούνται ψυχικά, γιατί σκοτώνουν εγγλέζους στρατιώτες που τους βασανίζουν μια ζωή. Και πρέπει ο επικεφαλής να τους βγάλει ένα λόγο για να τους τονώσει το ηθικό.


Και η ταινία τελειώνει με τον αδελφό, συνεργάτη των εγγλέζων, να σκοτώνει τον αδελφό του, σοσιαλιστή, μαχητή του IRA. Και ο αδελφός να ανακοινώνει την εκτέλεση στη γυναίκα του αδελφού του, και αυτή να του λέει ότι δεν θέλει να τον ξαναδεί στα μάτια της. Και έτσι τελειώνει η ταινία, αφήνοντας μία πικρίλα στο στόμα του θεατή, που άλλα περίμενε από τον Λοουτς ,και άλλα είδε.

Όλα ίσωμα λοιπόν ; Ίδιο νόημα έχουν οι εκτελέσεις του IRA και οι εκτελέσεις των συνεργατών των εγγλέζων ; Για τον Λοουτς φαίνεται αυτό ισχύει !
Παρόλα αυτά , αξίζει κάποιος να δει την ταινία, ξαναλέω. Γιατί ο Κεν Λοουτς , με τις ιδιομορφίες και τις παραξενιές του, θάναι πάντα στις καρδιές μας.

Υ.Γ: Η ταινία κυκλοφορεί και σε DVD.
Αντώνης Ελευθεράτος